1. Το δικαστικό συμβούλιο απέρριψε το αίτημα του Νίκου Ρωμανού για χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας ώστε να παρακολουθήσει τα μαθήματά του στο ΤΕΙ. Ο Ρωμανός, που βρίσκεται στην 24η ημέρα απεργία πείνας και σύμφωνα με τον συνήγορό του η κατάστασή του είναι κρίσιμη, εξέδωσε επιστολή – απάντηση στην οποία αναφέρει πως «ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι τη νίκη ή μέχρι τον θάνατο». Από την πλευρά του ο Χαράλαμπος Αθανασίου, αναφερόμενος στην υπόθεση του Ρωμανού, επιμένει στην πρόταση του για σπουδές μόνο εξ αποστάσεως για τους κρατούμενους, μέσω αλληλογραφίας ή ηλεκτρονικών μέσων, ανακοινώνοντας και την προώθηση σχετικής ρύθμισης. Σημειώνεται πως η εν λόγω πρόταση έχει χαρακτηριστεί από τον πρόεδρο των ΤΕΙ ως «μη εφαρμόσιμη». Διαβάστε επίσης: ΤVXS Αρθρο: Η δεύτερη δολοφονία του Νίκου Ρωμανού, του Στέλιου Κούλογλου. 

Ads

2. Από mail σε mail και παράταση του μνημονίου. Με νέο mail θα απαντήσει η κυβέρνηση στο απορριπτικό mail που έλαβε από την τρόικα για τις προτάσεις που παρουσίασε με στόχο την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα. Η παράταση του μνημονίου μοιάζει αναπόφευκτη, καθώς θεωρείται απίθανο το ενδεχόμενο μιας συμφωνία μέχρι την 8η Δεκεμβρίου, ημέρα που έχει προγραμματιστεί το Eurogroup, όπως εξάλλου τόνισε και ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος. Μάλιστα ουδείς μπορεί να αποκλείσει ακόμη και επίσπευση των πολιτικών εξελίξεων.

3. Στην τανάλια της τρόικας η κυβέρνηση. Εξανεμίζονται οι ελπίδες στο Μέγαρο Μαξίμου ότι οι θεσμικοί εταίροι και πιστωτές θα στηρίξουν, έστω την τελευταία στιγμή την κυβέρνηση, προκειμένου να αποτραπούν οι πρόωρες εκλογές. Οι προσπάθειες που καταβάλλονται στο παρασκήνιο, για να έρθει βοήθεια από το Βερολίνο και την Κομισιόν, δεν αποδίδουν με αποτέλεσμα να μη διαφαίνεται διέξοδος. Είναι σαφές ότι την πιο σκληρή στάση κρατά το ΔΝΤ και αυτό φάνηκε ήδη από τη συνάντηση στο Παρίσι.

4. Ανατροπές στον νόμο 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμο Κατσέλη) πρότεινε η κυβέρνηση στην τρόικα, υπαναχωρώντας από τις αρχικές θέσεις του υπουργείου Ανάπτυξης ότι δεν θα επέλθουν αλλαγές στο νομοθέτημα. Με τις αλλαγές αναμένεται να ανοίξει το παράθυρο των πλειστηριασμών. 

Ads

5.Το ποσό των 300 ευρώ προκειμένου να προχωρήσει σε εγχείρηση ενός παιδιού 2,5 ετών, ζητά το νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού από την οικογένεια του, που είναι ανασφάλιστη. Το περιστατικό γνωστοποίησε το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, με επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας.

6. Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία η σημερινή με κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας να πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα. «Βιώνουμε τη διάκριση σε όλους τους τομείς. Μεσούσης της τρομερής οικονομικής κρίσης ζούμε τον καθημερινό αποκλεισμό από την εργασία και την κοινωνική ζωή» αναφέρει η ΕΣΑμεΑ στο κάλεσμα της υπογραμμίζοντας ότι οι άνθρωποι με διαμαρτυρίες απλώς διεκδικούν τα αυτονόητα για τη ζωή τους. Εικόνες ντροπής με τα ΜΑΤ να εμποδίζουν την πορεία των ΑμεΑ προς το υπουργείο Οικονομικών.

7. Πρόωρες εκλογές στη Σουηδία: Έπεσε η κεντροαριστερή κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Στέφαν Λέφβεν, ανακοίνωσε την Τετάρτη και επίσημα την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού τον οποίο κατέθεσε στη Βουλή η κεντροαριστερή κυβέρνηση συνεργασίας. Σε ρόλο ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων αναδείχθηκαν το ακροδεξιό κόμμα των «Σουηδών Δημοκρατών», τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα με 3%.

8. Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να ζητά από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης άμεσα εκλογές και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, να ζητά αναβολή της συζήτησης. Άγρια κόντρα μεταξύ Γεωργιάδη και Τσακαλώτου, με τον πρώτο να κάνει λόγο για «πολιτικά τέρατα» και τον δεύτερο για «πολιτικούς προδότες». (Βίντεο). Παρακολουθείστε ζωντανά τη διαδικασία στη Βουλή.

9. Είσαι ρατσιστής; Ένα τεστ με αφορμή τα γεγονότα στο Φέργκιουσον. Ένα ψυχολογικό τεστ υπό την επωνυμία «Implict Association Test» (IAT) χρησιμοποιήθηκε από την υπηρεσία Αμερικανών ερευνητών, που προσπαθούν να κατανοήσουν το φαινόμενο του ρατσισμού και των προκαταλήψεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον απόηχο των βίαιων επεισοδίων στο Φέργκιουσον.

10. Διαβάστε για τους μετασεισμούς πολλών… ρίχτερ που προκαλεί η αναγόρευση του Γερμανού καθηγητή Χάιντς Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, η οποία έγινε «στα κρυφά», μια μέρα μετά την αναβολή της εξαιτίας των έντονων αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας για τις υποτιμητικές απόψεις του για την κρητική αντίσταση. Η επίμαχη αναγόρευση έχει ξεσηκώσει μία νέα «μάχη της Κρήτης» με τους πανεπιστημιακούς να ανταλλάσσουν ιστορικές απόψεις αλλά κι ευθύνες, την κοινωνία να διαμαρτύρεται, τα θύματα των ολοκαυτωμάτων της Κρήτης να μην δέχονται την προσβολή, το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών να επισημαίνει σκοπιμότητες και τον εισαγγελέα να παρεμβαίνει σε ρόλο διαιτητή.

11. Τέλος διαβάστε την απάντηση του Guardian και της ακτιβίστριας της κοινότητας των ομοφυλόφιλων, Αντρέα Γκίλμπερτ, στον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου για το «όχι» του στους γάμους ομόφυλων ζευγαριών