Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Στέφαν Λέφβεν, ανακοίνωσε την Τετάρτη και επίσημα την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού τον οποίο κατέθεσε στη Βουλή η κεντροαριστερή κυβέρνηση συνεργασίας. Σε ρόλο ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων αναδείχθηκαν το ακροδεξιό κόμμα των «Σουηδών Δημοκρατών», τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα με 3%.

Ads

Η ακροδεξιά δεν αρκέστηκε στην καταψήφιση του νομοσχεδίου της κεντροαριστερής κυβέρνησης, που εκλέχθηκε μόλις πριν από τρεις μήνες, αλλά αποφάσισε να υποστηρίξει τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η κεντροδεξιά. Το αποτέλεσμα ήταν να «περάσει» ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση καθώς η κεντροδεξιός συνασπισμός και η ακροδεξιά κατέχουν συνολικά 182 έδρες έναντι 153 εδρών που κατέχει ο κεντροαριστερός συνασπισμός.

Ο Στέφαν Λέφβεν κάλεσε του πολίτες να αποφασίσουν εκ νέου για την πορεία του τόπου με βάση τα νέα πολιτικά δεδομένα που δημιουργούνται. Σημειώνεται πως η ακροδεξιά είχε κατέβει προεκλογικά ανεξάρτητη και απέναντι στην κεντροδεξιά. Ο Λέφβεν που επιχείρησε ανεπιτυχώς τα τελευταία 24ωρα να καταλήξει σε μια συμφωνία με την κεντροδεξιά, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για την πολιτική της και κυρίως για το γεγονός πως επέτρεψε στην ακροδεξιά να υπαγορεύσει την πολιτική ατζέντα με στόχο την προώθηση αντιμεταναστευτικών νόμων και να την αναδείξει σε ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων.

Η Σουηδία προσφέρει μόνιμη κατοικία σε όλους τους Σύρους πρόσφυγες και έχει το υψηλότερο ποσοστό σε αποδοχή αιτημάτων ασύλου ανά κάτοικο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ, όπως υπογραμμίζει το BBC. «Έχουμε έναν προϋπολογισμό και με αυτόν θα πάμε σε εκλογές» είπε. Οι σοσιαλδημοκράτες του Στέφαν Λέφβεν σχημάτισαν κυβέρνηση μειοψηφίας με τους Πράσινους, έχοντας μόλις 138 έδρες από τις 349 του κοινοβουλίου.

Ads