Το μεγάλο «ναι» στο γάμο ομοφύλων στις ΗΠΑ είπε το Ανώτατο Δικαστήριο, που απέρριψε τις εφέσεις που είχαν ασκήσει πέντε πολιτείες, παγώνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα τέλεσης του μυστηρίου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Ads

Το δικαστήριο αποφάσισε να μην εξετάσει καν τις εφέσεις που είχαν ασκήσει οι πέντε Πολιτείες κατά προγενέστερων αποφάσεων κατώτερων δικαστηρίων, και οι οποίες και επέτρεπαν την τέλεση γάμων ομόφυλων ζευγαριών.

Πιο συγκεκριμένα τις εφέσεις είχαν ασκήσει οι πολιτείες Ιντιάνα, Βιρτζίνια, Γιούτα, το Γουισκόνσιν και η Οκλαχόμα. Η κίνηση του Ανώτατου Δικαστηρίου μάλιστα θα επηρεάσει και άλλες Πολιτείες, η οποίες βρίσκονται στη δικαιοδοσία των εφετείων που εξέδωσαν τις προγενέστερες αποφάσεις. Συγκεκριμένα, εκτός των πέντε που είχαν καταθέσει προσφυγές, επηρεάζονται το Κολοράντο, το Κάνσας, η Βόρεια Καρολίνα, η Νότια Καρολίνα, η Δυτική Βιρτζίνια και το Γουαϊόμινγκ.

Αν και το γεγονός αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα, η άρνηση του Δικαστηρίου να εξετάσει τις προσφυγές των πέντε Πολιτειών δεν θέτει τέλος στη μεγάλη πολιτική και κοινωνική συζήτηση που μαίνεται στις ΗΠΑ για τους γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, καθώς δεν δίνει μια τελεσίδικη δικαστική απόφαση για το θέμα.

Ads