«Γουρούνι με μαύρα μαλλιά. Αν δεν φύγεις από τη χώρα σε 24 ώρες θα σκοτώσουμε και εσένα και την οικογένειά σου. Όταν αυτό το ανώνυμο γράμμα έφτασε στο γραμματοκιβώτιό μου ήμουν ένα ενιάχρονο τίποτα. Ήρθα στην Σουηδία σε ηλικία 6 ετών. Ο πατέρας μου ήταν καθαριστής, Έλληνας μετανάστης. Ζούσαμε σε μια περιοχή που κατοικούνταν κυρίως από μετανάστες. Σε μια οικογένεια χωρίς βιβλία και εφημερίδες. Η μητέρα μου πήρε το γράμμα και πήγε στην αστυνομία. Όταν επέστρεψε, είπε: “Δεν μπορούν να κάνουν τίποτα γιατί η απειλή είναι ανώνυμη”».

Ads

Η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου είναι δημοσιογράφος. Μεγάλωσε και μένει μόνιμα στη Σουηδία.

Με ένα συνταρακτικό βίντεο τριών λεπτών περιγράφει την ψυχολογική βία και τις απειλές που έχει βιώσει η οικογένειά της ως μετανάστες στη Σουηδία. Ανέφερε τα περιστατικά που απειλήθηκε με σεξουαλική βία, που η ζωή της βρέθηκε σε κίνδυνο, που δέχθηκε χυδαίες ύβρεις.

Σημείωσε, ύστερα, ότι κάθε φορά οι αρχές δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι γιατί οι «απειλές ήταν ανώνυμες».

Ads

Η δημοσιογράφος τονίζει, τέλος, ότι «το μίσος δεν είναι ελευθερία λόγου. Είναι έγκλημα. Εφόσον η ανάσα της δημοκρατίας είναι η ελευθερία λόγου, πρέπει να φροντίσουμε ότι κάθε ένας άνθρωπος μπορεί να αναπνέει».