Υπό κοινή σημαία με τη Νότια Κορέα και με αποστολή 550 ατόμων «κατεβαίνει» η Βόρεια Κορέα στους επερχόμενους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν τον επόμενο μήνα στην Πιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας.

Ads

Ειδικότερα οι δυο χώρες συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια ενιαία γυναικεία ομάδα χόκεϊ επί πάγου και να πορευτούν μαζί, κάτω από κοινή σημαία, στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Αγώνων. Η βορειοκορεατική αντιπροσωπεία θα αποτελείται συνολικά από 550 άτομα, αθλητές, προπονητές, γιατρούς και παράγοντες.

Η συμφωνία – έκπληξη δρομολογήθηκε ύστερα από μια σειρά συνομιλιών που είχαν αξιωματούχοι από τη Νότια και τη Βόρεια Κορέα, μετά από δυο ολόκληρα χρόνια κι ενώ οι δυο χώρες είναι επίσημα ακόμα σε πόλεμο.

Όπως ανακοίνωσε το νοτιοκορεάτικο υπουργείο Ενοποίησης, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για αρκετά ζητήματα. Μεταξύ αυτών, και το αριθμητικό μέγεθος της αθλητικής αποστολής από την Βόρεια Κορέα, αλλά και την διοργάνωση – από κοινού – πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλά και τη χρήση εγκαταστάσεων.

Ads

Κατά τη διάρκεια δε των συνομιλιών, υπήρξαν διαβεβαιώσεις από τη Β. Κορέα ότι τα πυρηνικά της όπλα είναι στραμμένα μόνο στις ΗΠΑ κι όχι στους «αδελφούς» της στη Νότια Κορέα, ξεκαθαρίζοντας όμως παράλληλα ότι δεν πρόκειται να συζητήσει την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. «Όλα τα όπλα μας, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών βομβών, των βομβών υδρογόνου και των βαλλιστικών πυραύλων, στοχεύουν μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι τους αδελφούς μας, ούτε την Κίνα και τη Ρωσία», είπε ο Ρι Σον Γκουόν.

Η συμφωνία αυτή έρχεται μετά από τους τελευταίους μήνες αυξανόμενης έντασης, καθώς η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε μια σειρά πυρηνικών δοκιμών που δείχνουν σημαντική πρόοδο ως προς την ικανότητά της να «χτυπήσει» οπουδήποτε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μάλιστα, μόλις στις αρχές του μήνα, οι αρχηγοί της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ, αναμετρήθηκαν για τα πυρηνικά κουμπιά τους. Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, δήλωσε ότι πάνω στο γραφείο του βρίσκεται πάντα ένα κουμπί για την εκτόξευση των πυρηνικών όπλων της χώρας του, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε μέσω Twitter ότι το «δικό του» κουμπί, αυτό για την εκτόξευση των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ, «είναι πολύ μεγαλύτερο και πολύ δυνατότερο από το δικό του, και το δικό μου δουλεύει!».

Ωστόσο, στην ίδια ομιλία, ο Κιμ έβαλε τους σπόρους για την αναθέρμανση των σχέσεων με την Νότια Κορέα και την επιδίωξη της αποστολής αντιπροσωπείας στην Πιονγκτσάνγκ.

Γιατί η Βόρεια Κορέα αποφάσισε ξαφνικά να «παίξει» αλλιώς;

Σε κάθε περίπτωση και παρά τους λεονταρισμούς των δύο πλευρών, τα προγράμματα όπλων της Βόρειας Κορέας είναι δαπανηρά και η χώρα ενδεχομένως συνειδητοποιεί ότι οι καλύτερες σχέσεις τουλάχιστον με τη Νότια Κορέα θα μπορούσαν να παράσχουν την αναγκαία ώθηση στην οικονομία της. Σύμφωνα με την ομιλία του Κιμ Γιονγκ Ουν, η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στην οικονομία της, αν και οι διεθνείς κυρώσεις την εμποδίζουν.

Όπως ανακοινώθηκε από το Νοτιοκορεάτικο υπουργείο, ζητήθηκε από τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις εχθρικές ενέργειες που υποδαυλίζουν τις εντάσεις και η Πιονγκγιάνγκ συμφώνησε ότι θα πρέπει να είναι διασφαλισμένη η ειρήνη στην περιοχή. Και οι δύο πλευρές έχουν κίνητρα να διατηρήσουν τη συνεργασία πέρα ​​από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, υποστηρίζει ο Mason Richey, καθηγητής πολιτικής στη Μεταπτυχιακή Σχολή Διεθνών και Περιφερειακών Σπουδών, στο Πανεπιστήμιο Hankuk Foreign Studies της Σεούλ.

Για τη Βόρεια Κορέα, ο Richey είπε: «Κάθε κομμάτι αυτής της συζήτησης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που τους επιτρέπει να πιέσουν για παραχωρήσεις ή να επιβάλουν κυρώσεις ή να οδηγήσουν σε μια σφήνα μεταξύ της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ είναι καλό για αυτούς».

Οι αντιδράσεις

Η Ουάσιγκτον που είναι ο στενότερος εταίρος της Νότιας Κορέας και ο αντίπαλος της Βόρειας Κορέας καλωσόρισε αυτές τις συνομιλίες, πιστεύοντας πως ο ρόλος της Σεούλ, όσο είναι συντονισμένη με την Ουάσινγκτον θα μπορούσε να είναι καθοριστικός για την πρόοδο στην αντιμετώπιση της Βόρειας Κορέας. Υπάρχει βέβαια η πιθανότητα η επαναπροσέγγιση να διαρκέσει όσο και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αφού την άνοιξη η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ έχουν τις ετήσιες στρατιωτικές ασκήσεις.

Υπάρχουν αναλυτές που υποστηρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Βόρειο Κορέα είναι περιορισμένες για αυτά που μπορούν να επιτύχουν, καθώς η συνεργασία με εξωτερικές δυνάμεις είναι αντίθετη στην ιδεολογία της χώρας και ότι η Πιονγιάνγκ δεν θα εγκαταλείψει το στόχο της να γίνει ο πυρηνικός πρωταγωνιστής της Κορεατικής Χερσονήσου.

Η Κίνα και η Ρωσία χαιρέτισαν την έναρξη του διαλόγου. Το υπουργείο Εξωτερικών του Πεκίνου εξέφρασε την ικανοποίησή του για «τη συζήτηση υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο πλευρών», ενώ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σημείωσε πως «αυτό είναι ακριβώς το είδος του διαλόγου που είπαμε ότι ήταν απαραίτητος». Ο «εύστροφος και ώριμος» ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν αναδείχτηκε νικητής στην πιο πρόσφατη αντιπαράθεσή του με τη Δύση για το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα της χώρας του, έκρινε την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Πιστεύω ότι ο κ. Κιμ Γιονγκ Ουν κέρδισε προφανώς αυτόν τον γύρο. Ολοκλήρωσε τον στρατηγικό στόχο του: απέκτησε πυρηνικό όπλο, έχει πυραύλους παγκόσμιας εμβέλειας, έως και 13.000 χιλιομέτρων, που μπορούν να φτάσουν σχεδόν σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη» είπε ο Πούτιν σε συνέντευξη που παραχώρησε σε Ρώσους δημοσιογράφους. Επανέλαβε ότι είναι αναγκαίος ο διάλογος με τη Βόρεια Κορέα και ότι ο Κιμ θέλει τώρα να ηρεμήσουν τα πνεύματα. «Είναι ήδη ένας έξυπνος και ώριμος πολιτικός», πρόσθεσε.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, νέα ταξιδιωτική οδηγία για τη Βόρεια Κορέα – μεταξύ άλλων – εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προειδοποιώντας τους Αμερικανούς που θα αποφασίσουν να επισκεφθούν την χώρα του Κιμ Γιονγκ Ουν πως πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για όλα, ακόμη και για έναν αιφνίδιο θάνατο, πράγμα που σημαίνει πως θα πρέπει να τακτοποιήσουν όλες τις εκκρεμότητες τους πριν αναχωρήσουν, ακόμη και την κηδεία τους.

Μένει να αποδειχθεί αν όντως ο Κιμ έχει αλλάξει στάση, αν θα καταφέρει να ρίξει τους τόνους και να αποδείξει ότι «δεν είναι παράφρων», όπως τον θέλει η Δύση.