Η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε τις ΗΠΑ για την ικανότητά της να βυθίσει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson (φωτογραφία). 

Ads

Η επίσημη εφημερίδα της  Πιονγιάνγκ απέδωσε «χαρακτηριστικά ζώου» στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο, τονίζοντας ότι μία επίθεση σε βάρος του θα είναι «απόδειξη της αμυνιστικής ισχύος των βορειοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων».

Η αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, δεν έχει γνωστοποιήσει την ακριβή θέση του αεροπλανοφόρου, ωστόσο έγινε γνωστό ότι η ναυτική αρμάδα συνοδεύεται κι από δύο αντιτορπιλικά της Ιαπωνίας, στο πλαίσιο διεξαγωγής ναυτικών ασκήσεων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους ηγέτες της Κίνας αλλά και της Ιαπωνίας. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός εκθείασε την αποφασιστικότητα του Ντόναλντ Τραμπ που αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, ενώ ο Κινέζος πρόεδρος συνιστά αυτοσυγκράτηση σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Επίσης δήλωσε αντίθετος σε στρατιωτικές ενέργειες που δεν φέρουν την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Ads

Στο μεταξύ, η Βόρεια Κορέα αναμένεται να τιμήσει αύριο την 85η επέτειο από την ίδρυση των ενόπλων δυνάμεων, ημέρα κατά την οποία παραδοσιακά προγραμματίζονται πυρηνικές ή πυραυλικές δοκιμές. Έτσι η ένταση φαίνεται ότι θα κλιμακωθεί και πάλι.

Επιπλέον, η Βόρεια Κορέα συνέλαβε 50χρονο Αμερικανό – Κορεάτη, τον τρίτο Αμερικανό πολίτη που κρατείται σε φυλακή της Πιονγιάνγκ. Πρόκειται για τον Τόνι Κιμ που δίδασκε λογιστικά στο Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας (PUST), σύμφωνα με το Reuters.