Η διάθεση καταλυμάτων στην κατεχόμενη Παλαιστίνη μέσω της πλατφόρμας βραχυπρόθεσμης μίσθωσης Airbnb είχε προκαλέσει παγκόσμια θύελλα αντιδράσεων γεγονός που ανάγκασε την εταιρεία να σταματήσει να προτείνει σπίτια και δωμάτια στη συγκεκριμένη ζώνη. Ακολούθησε ένα κύμα διώξεων εναντίον της εταιρείας από Ισραηλινούς που την κατήγγειλαν για θρησκευτικές διακρίσεις.

Ads

Έναν χρόνο μετά αναθεωρεί την απόφασή της  και ανακοινώνει ότι θα συνεχίσει να αποδέχεται προσφορές για καταλύματα στη Δυτική Όχθη, αλλά τα έσοδά της από τη δραστηριότητα στην περιοχή, θα καταβάλλονται σε μια ΜΚΟ που δραστηριοποιείται σε διάφορα μέρη του κόσμου. Μάλιστα στην ανακοίνωση της σπεύδει να διευκρινίσει ότι πάντα ήταν αντίθετη με το κίνημα μποϊκοτάζ του Ισραήλδηλώνοντας πως «Η Airbnb δεν έκανε μποϊκοτάζ ποτέ στο Ισραήλ ή στις ισραηλινές επιχειρήσεις ή στους 20.000 Ισραηλινούς οικοδεσπότες που είναι ενεργοί στην πλατφόρμα».

«Η απογοητευτική απόφαση της Aibnb μοιάζει να δείχνει μια στροφή 180 μοιρών από τη θέση τους για απόλυτο σεβασμό των δικαιωμάτων», σχολίασε ο Άρβιντ Γκανέσαν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW). «Το να κάνουν δωρεά τα χρήματα που θα αποκομίζουν από τους παράνομους οικισμούς, όπως δεσμεύτηκαν ότι θα κάνουν, δεν αλλάζει τίποτε όσον αφορά τον ‘ανθρώπινο πόνο’ για τον οποίο, σύμφωνα με τη δική τους ομολογία ευθύνονται οι δραστηριότητές τους», πρόσθεσε ο υπεύθυνος της οργάνωσης αυτής υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατηγορώντας την Airbnb ότι είναι «συνεργός στις καταχρήσεις για τις οποίες ευθύνονται οι οικισμοί».

Στον αντίποδα, ένας επικεφαλής της ομάδας που κινητοποιήθηκε κατά της αρχικής απόφασης της Airbnb, ο καθηγητής Γιουτζίν Κοντορόβιτς, διευθυντής διεθνούς δικαίου στο Kohelet Policy Forum της Ιερουσαλήμ, σημείωσε ότι η ανακοίνωση αυτή καταφέρει «ένα μεγάλο πλήγμα στις προσπάθειες να αφαιρεθεί η νομιμότητα της εβραϊκής παρουσίας στη Δυτική Όχθη».

Ads