Ο μεγαλύτερος γιος της Μαλτέζας μπλόγκερ και ερευνήτριας δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, η οποία συμμετείχε στις αποκαλύψεις των Panama Papers, καταγγέλλει ότι η μητέρα του δολοφονήθηκε επειδή αποκάλυψε την πολιτική διαφθορά. Στη σελίδα του στο Facebook, ο Μάθιου Καρουάνα Γκαλιζία, δημοσιογράφος και ο ίδιος, γράφει:

Ads

«Η μητέρα μου δολοφονήθηκε επειδή μπήκε ανάμεσα στο κράτος δικαίου και σε εκείνους που επιδιώκουν να το παραβιάσουν, όπως τόσοι ισχυροί δημοσιογράφοι. Αλλά έγινε επίσης στόχος επειδή ήταν ο μοναδικός άνθρωπος που το έκανε. Αυτό συμβαίνει όταν οι θεσμοί του κράτους αποδυναμώνονται: ο τελευταίος που μένει όρθιος είναι συχνά ένας δημοσιογράφος. Και ο πρώτος που πέφτει νεκρός…

…Δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσω εμένα να τρέχω μέσα στην κόλαση στο χωράφι, προσπαθώντας να βρω έναν τρόπο να ανοίξω την πόρτα, η κόρνα του αυτοκινήτου (της) ακόμη να σφυρίζει, να ουρλιάζω σε δύο αστυνομικούς, οι οποίοι εμφανίστηκαν με έναν μόνο πυροσβετήρα. Με κοίταζαν. “Λυπάμαι, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα”, μου είπε ένας από αυτούς. Κοίταξα κάτω και ήταν παντού γύρω μου μέλη του σώματος της μητέρας μου. Συνειδητοποίησα ότι είχαν δίκιο, ήταν μάταιο. “Ποιός είναι μέσα στο αυτοκίνητο;”, με ρώτησαν. “Η μητέρα μου είναι. Είναι νεκρή. Είναι νεκρή εξαιτίας της δικής σας ανικανότητας”. Ναι, ανικανότητα και αμέλεια που είχε ως αποτέλεσμα την αποτυχία να αποτραπεί αυτό….

…Συγγνώμη που γίνομαι ωμός, αλλά αυτό μοιάζει με πόλεμο και πρέπει να το γνωρίζετε. Αυτή δεν ήταν μια κοινή δολοφονία και δεν ήταν τραγική. Τραγικό είναι όταν κάποιος σκοτωθεί παρασυρόμενος από ένα λεωφορείο. Όταν παντού γύρω σου υπάρχει αίμα και φωτιά, αυτό είναι πόλεμος. Είμαστε ένας λαός σε πόλεμο εναντίον του κράτους και του οργανωμένου εγκλήματος, που έχουν γίνει σχεδόν ταυτόσημα».

Ads

Διαβάστε επίσης
Τη διερεύνηση της δολοφονίας της Μαλτέζας δημοσιογράφου ζητά ο Στ. Κούλογλου