Χιλιάδες άνθρωποι προσπάθησαν, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, να διαδηλώσουν στο Τζιαρντίνι Νάξος της Σικελίας, εκφράζοντας την οργή τους επειδή οι ηγέτες της G7, που συνομιλούσαν την ίδια ώρα στη γειτονική Ταορμίνα, «αγνοούν τα συμφέροντα των απλών ανθρώπων».

Ads

Οι οργανωτές ανέμεναν χιλιάδες, ωστόσο ο αριθμός τους φαίνεται ότι ήταν αρκετά μικρότερος. Ο Σαλβατόρε Τζορντάνο, ένας καθηγητής λυκείου, υποστήριξε ότι για τη μικρή συμμετοχή ευθύνονται εν μέρει τα μέτρα ασφαλείας. Είπε μεταξύ άλλων ότι οι αστυνομικοί τον σταμάτησαν πολλές φορές για έλεγχο και έμεινε σταματημένος για μισή ώρα στην έξοδο ενός αυτοκινητοδρόμου προτού να του επιτρέψουν να συνεχίσει την πορεία του. Αστυνομικοί σταματούσαν επίσης λεωφορεία και έκαναν έλεγχο στους επιβάτες, πρόσθεσε.

«Ποινικοποιούν τη διαφωνία μας. Είμαστε ειρηνιστές. Δεν βρισκόμαστε εδώ για να σπάσουμε τις βιτρίνες αλλά για να διαμαρτυρηθούμε επειδή η Σικελία μετατρέπεται σε ένα γιγαντιαίο αεροπλανοφόρο για τις μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις», είπε.

Στο Τζιαρντίνι Νάξος, ένα συνήθως ήσυχο θέρετρο, ο κεντρικός δρόμος απ’ όπου θα περνούσε η διαδήλωση ήταν γεμάτος με κλούβες της αστυνομίας ενώ από πάνω πετούσε ένα ελικόπτερο.

Ads

Ο καθηγητής πήγε στη διαδήλωση για να εκφράσει τη διαμαρτυρία του για τη χρήση του συστήματος δορυφορικών στρατιωτικών επικοινωνιών MUOS (Mobile User Objective System) που, όπως υποστηρίζει, θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων που κατοικούν κοντά στις εγκαταστάσεις του.

Μια άλλη ομάδα διαδηλωτών κρατούσε κόκκινες σημαίες με σφυροδρέπανα. Ο Αλεσάντρο Ντ’Αλεσάντρο, ο συντονιστής του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Σικελία, είπε ότι υπήρξε μια εκστρατεία φόβου κατά των διαδηλωτών από τα μέσα ενημέρωσης, για αυτό και ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν χαμηλός. «Ήταν δύσκολο να έρθουμε εδώ» είπε χαρακτηριστικά.

image

Άλλες ευφάνταστες διαμαρτυρίες

Ακτιβιστές της οργάνωσης Oxfam, φορώντας πελώριες μάσκες των G7, προσπάθησαν να σπρώξουν προς το μέρος τους τον Ντόναλντ Τραμπ, ώστε να δεχτεί τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Το δρώμενο έλαβε χώρα στην πόλη Νάξος, στη Σικελία, όπου γίνεται η σύνοδος των G7.

Σε άλλο δρώμενο, η Greenpeace φόρεσε σωσίβιο στο Άγαλμα της Ελευθερίας, για να αναδείξει το θέμα της μετανάστευσης.

«Οι χώρες των G7 ευθύνονται για τη μόλυνση του πλανήτη μας και πρέπει τώρα να αναζητήσουν μια λύση. Η Greenpeace καλεί τους G7 να δεσμευτούν εκ νέου για να βελτιώσουν τη συμφωνία του Παρισιού. Αν ηγέτες, όπως ο Τραμπ, δεν σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους, οι υπόλοιποι G7 πρέπει να προχωρήσουν, γιατί δεν έχουμε χρόνο», δήλωσε ο επικεφαλής της Greenpeace στην Ιταλία, Λούκα Ιακομπόνι.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ έχει χαρακτηρίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη «φάρσα». Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πιέζουν την Ουάσιγκτον να αλλάξει στάση για το κλίμα.

Πληροφορίες από ΑΠΕ, Euronews