Συμβιβασμό στο ευαίσθητο θέμα του εμπορίου φαίνεται ότι κέρδισαν οι ΗΠΑ στη σύνοδο της G20 καθώς σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, η τελική ανακοίνωση θα καταδικάζει τον προστατευτισμό, όμως θα αναγνωρίζει παράλληλα στις χώρες το δικαίωμα της εμπορικής άμυνας σε περίπτωση παράνομων πρακτικών.

Ads

Μέχρι τώρα η Ουάσινγκτον, μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ, απέφευγε να δεσμευθεί «στην καταπολέμηση του προστατευτισμού» στο πλαίσιο της G20.

Οι Αμερικανοί είχαν αρνηθεί να περιλαμβάνεται η λέξη στην ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της G20, που συνεδρίασαν τον Μάρτιο στο Μπάντεν – Μπάντεν, όμως την είχαν δεχθεί στη σύνοδο της G7 τον Μάιο, στην οποία όμως δεν συμμετείχε η Κίνα. Τελικά στη σύνοδο της G20 στο Αμβούργο οι ΗΠΑ κέρδισαν αυτή την υποχώρηση.

Οι G20 τα βρήκαν επίσης στο ζήτημα καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Αγκάθι παραμένει το κλίμα που είναι και το κομμάτι που εκκρεμεί στην τελική ανακοίνωση των G20 με τις υπογραφές όλων των ηγετών. 

Ads

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι το κομμάτι της ανακοίνωσης που εκκρεμεί και αφορά το κλίμα, έχει σχέση με την επιθυμία των ΗΠΑ να γίνεται αναφορά στα ορυκτά καύσιμα, καθώς «κρίσιμος αριθμός χωρών» δεν επιθυμεί να γίνεται αναφορά σε αυτά.

«Το αποτέλεσμα είναι καλό. Έχουμε ανακοίνωση», υποστήριξε χαρακτηριστικά, ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Υπάρχει μόνο μία εκκρεμότητα αναφορικά με το κλίμα». 

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, πάντως θα εκδοθεί ανακοίνωση που θα στηρίζεται από όλα τα μέλη της G20, ενώ σε αυτή θα επαναβεβαιώνεται η δέσμευση 19 κρατών να εφαρμόσουν τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Η τελική ανακοίνωση της συνόδου, που αναμένεται σήμερα περίπου στις 15:30 (τοπική ώρα, 16:30 ώρα Ελλάδας).