Μαίνεται και μεγαλώνει το πύρινο μέτωπο των πυρκαγιών στην Καλιφόρνια. Πλέον κινείται προς τις εύπορες παράκτιες πόλεις, με αποτέλεσμα οι αρχές να εκδώσουν νέες εντολές για εκκένωση στους κατοίκους. 

Ads

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν σκληρή μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο τις φλόγες, με τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν να μην βοηθούν το έργο τους. Μόλις το 15% της Τόμας έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Αρκετοί πυροσβέστες έχουν τραυματιστεί, αλλά μόνον ένα άτομο έχασε τη ζωή του, μια 70χρονη, που βρέθηκε νεκρή μέσα στο αυτοκίνητό της καθώς προσπαθούσε να ξεφύγει από τον πύρινο εφιάλτη.

Οι αρχές διέταξαν τους κατοίκους περιοχών της Καρπιντέρια και του Μοντεσίτο να εγκαταλείψουν τις εστίες τους καθώς η πυρκαγιά «Τόμας» προσεγγίζει την Σάντα Μπάρμπαρα σε απόσταση 160 χλμ βορειοδυτικά του Λος Άντζελες.

Ads

Αυτό το μέτωπο, το μεγαλύτερο εκ των συνολικά έξι πυρκαγιών που ξέσπασαν στη νότια Καλιφόρνια εδώ και μία εβδομάδα, έχει ήδη μετατρέψει σε στάχτη 627.260 στρέμματα γης, έχει καταστρέψει εκατοντάδες σπίτια και έχει βυθίσει στο σκοτάδι σχεδόν 90.000 σπίτια και επιχειρήσεις.

Ο συνδυασμός των ισχυρών ανέμων και του ανώμαλου εδάφους στα βουνά που διασχίζουν τις κομητείες της Σάντα Μπάρμπαρα και της Βεντούρα δυσχεραίνει το έργο των πυροσβεστών.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί ότι άνεμοι ταχύτητας έως 88 χλμ την ώρα αναμένονται σήμερα στην περιοχή, ενισχυμένοι σε σχέση με χθες.

Η πυρκαγιά έχει φτάσει στα προάστια των πλουσίων και των επωνύμων, οι οποίοι προφυλάσσουν τις περιουσίες τους επιστρατεύοντας ιδιωτική πυροσβεστική, την οποία πληρώνουν οι ασφαλιστικές τους εταιρείες. Οι ίδιοι έχουν αποσυρθεί σε πολυτελή ξενοδοχεία της περιοχής.