Μάχες σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής για τον έλεγχο του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Ευρώπης, στη Ζαπορίζια, με αποτέλεσμα μέρος του συγκροτήματος, ένα κτίριο εκπαίδευσης, να παραδοθεί στις φλόγες.

Ads

Πλάνα από κάμερα ασφαλείας δείχνουν ένα κτίριο να φλέγεται μέσα στο συγκρότημα ηλεκτρικής ενέργειας κοντά σε μια σειρά στρατιωτικών οχημάτων. Τα βίντεο φάνηκαν να δείχνουν ανθρώπους στα οχήματα να πυροβολούν κτίρια στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά με τους υπεύθυνους να υποστηρίζουν πως η ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού είναι «εγγυημένη».

Παράλληλα, έχει τεθεί σε επιφυλακή ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, ο οποίος έθεσε το Κέντρο Συμβάντων και Έκτακτης Ανάγκης σε «πλήρη λειτουργία 24/7» και ενημέρωσε πως μέχρι αυτή την ώρα το επίπεδο ραδιενέργειας παραμένει αμετάβλητο.

Ads

Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, με ανάρτησή του στο τουίτερ, ενημέρωσε ότι μίλησε με Ουκρανούς αξιωματούχους για τη σοβαρή κατάσταση στο εργοστάσιο. Έκανε έκκληση για διακοπή των μαχών και προειδοποίησε για «σοβαρό κίνδυνο» εάν χτυπηθούν οι αντιδραστήρες.

Για τις εξελίξεις, το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα για «πυρηνική τρομοκρατία», με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, να αναφέρει ότι ο ρωσικόςστρατός «πυροβολούσε από όλες τις πλευρές» στο συγκρότημα της Ζαπορίζια. Τόνισε ότι μια καταστροφή θα μπορούσε να είναι «10 φορές μεγαλύτερη από το Τσερνόμπιλ» και προσέθεσε πως «οι Ρώσοι πρέπει να σταματήσουν αμέσως το πυρ και να επιτρέψουν στους πυροσβέστες να δημιουργήσουν μια ζώνη ασφαλείας», είπε.