Μήνυμα στη Ρωσία και την Κίνα έστειλε ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος επανεμφανίστηκε την Παρασκευή δημοσιεύοντας επιστολή του στην επίσημη κυβερνητική εφημερίδα Granma. Στη νέα παρέμβαση του ο Κάστρο επισημαίνει ότι η Ρωσία και η Κίνα «γνωρίζουν πολύ καλύτερα τα προβλήματα του κόσμου σε σύγκριση με τις ΗΠΑ» και τις καλεί να αποτρέψουν το ενδεχόμενο ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου.

Ads

«Η Κίνα και η Ρωσία γνωρίζουν πολύ καλύτερα τα προβλήματα της Υφηλίου σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, καθώς αυτές (οι δύο χώρες) υπέστησαν τους τρομακτικούς πολέμους που επέβαλε με εγωιστικό κι αδιάκριτο τρόπο ο φασισμός. Είμαι πεπεισμένος ότι χάρη στην ιστορική τους παράδοση και την δική τους επαναστατική εμπειρία, θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφύγουν έναν πόλεμο», έγραψε ο Φιντέλ Κάστρο.

Αναφερόμενος δε στην πυρηνική απειλή ο ιστορικός ηγέτης του νησιού της Επανάστασης σημείωσε ότι «η ασφάλεια δεν υπάρχει σήμερα για κανέναν».

Στην ίδια επιστολή, ο ιστορικός ηγέτης της επανάστασης της Κούβας εκφράζει την στήριξή του στο πρόσωπο του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, το κόμμα του οποίου ηττήθηκε στις βουλευτικές εκλογές της χώρας, όταν για πρώτη φορά, μετά από 16 χρόνια, επικράτησε η αντιπολίτευση.

Ads

«Ενώνω την φωνή μου με εκείνους που, ομόφωνα, σε συνεχάρησαν για την ευφυή και θαρραλέα σου ομιλία τη νύχτα της 6ης Δεκεμβρίου, μόλις έμαθες την ετυμηγορία της κάλπης», έγραψε χαρακτηριστικά ο Φιντέλ Κάστρο.

Ο πρώην πρόεδρος της Κούβας, ηλικίας σήμερα 89 ετών, αποσύρθηκε από την εξουσία το 2006 δίνοντας την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ.