Συνεχίζεται η ευρωπαϊκή πίεση στην Ουκρανία να άρει την απαγόρευση της ρωσικής συμμετοχής στην Eurovision. Η EBU (σσ. ο ευρωπαϊκός ραδιοτηλεοπτικός φορέας που συνενώνει τα δημόσια τηλεοπτικά κανάλια της ηπείρου και είναι ο διοργανωτής του διαγωνισμού) ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να εξασφαλίσει τα δικαιώματα όλων των συμμετεχόντων στην διοργάνωση και ότι προσπαθεί να εγγυηθεί την παρουσία της ρωσικής αποστολής.

Ads

Προς το παρόν η EBU δεν έχει λάβει επίσημη αναφορά από την ουκρανική πλευρά, η οποία, ως γνωστόν, απαγόρευσε στην Ρωσίδα τραγουδίστρια, Γιούλια Σαμοϊλοβα. να συμμετάσχει στην διοργάνωση του Κιέβου, διότι είχε δώσει συναυλίες στην Κριμαία, την οποία η Ουκρανία θεωρεί ότι βρίσκεται υπό ρωσική «κατοχή».

Νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι με την απαγόρευση εγείρονται και ζητήματα καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ, ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του διαγωνισμού, Φρανκ – Ντίτερ Φράιλινγκ, ανακοίνωσε, ότι η EBU προτίθεται να εξασφαλίσει όλες τις συμμετοχές.

«Εξαρχής καταστήσαμε σαφές, ότι περιμένουμε, πως όλοι οι συμμετέχοντες που έχουν επιλεγεί, θα μπορέσουν να συμμετάσχουν. Αν, παρόλ’ αυτά, η απόφαση απαγόρευσης στην ρωσική αντιπροσωπεία παραμείνει, τότε, η EBU, θα προσπαθήσει να εγγυηθεί την συμμετοχή της» σημείωσε ο Φράιλινγκ στην «Der Tagesspiegel».

Ads

Πρόσθεσε ότι οι διοργανωτές δεν έχουν λάβει επίσημες ανακοινώσεις από το Κίεβο και ότι από αυτές θα εξαρτηθεί και η αντίδραση της EBU.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της EBU, Ντέιβιντ Γκούντμαν, δηλώσε ότι ο φορέας θα δουλέψει για να επιτευχθεί η παρουσία της Ρωσίδας τραγουδίστριας στο Κίεβο.

Το δίκτυο Russia Today επικαλείται ειδικούς στο διεθνές δίκαιο, οι οποίοι δηλώνουν ότι η απαγόρευση εισόδου της Σαμοϊλοβα στην Ουκρανία καταπατά το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης.