Ads

Εθνικό πένθος κήρυξε στο Βέλγιο ο πρωθυπουργός της χώρας, μετά το τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στην Ελβετία και στοίχισε τη ζωή σε 28 άτομα, μεταξύ των οποίων και 22 παιδιά. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η βελγική κυβέρνηση μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου σημειώνεται ότι «θα τηρηθεί μία ημέρα πένθους μετά την τρομερή καταστροφή». Οι λεπτομέρειες για το πώς θα τιμηθούν τα θύματα θα γίνουν γνωστές αργότερα.
 

Τρία από τα παιδιά που τραυματίστηκαν στο δυστύχημα νοσηλεύονται σε κωματώδη κατάσταση, διευκρίνισε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λορέτ Όνκελινξ. Η κατάσταση πολλών άλλων θεωρείται κρίσιμη, σύμφωνα με το πρακτορείο Belga.
 
Το λεωφορείο που μετέφερε τα παιδιά και τους συνοδούς τους ανατράπηκε τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη σε σήραγγα του αυτοκινητοδρόμου Α9 στη νότια Ελβετία.
 
Μεταξύ των 52 επιβατών του λεωφορείου ήταν και δέκα παιδιά που κατάγονται από την Ολλανδία, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Τα εννέα από αυτά πήγαιναν σχολείο στο Λομέλ και ένα στο Χέβερλεε. Από τους μαθητές του Λομέλ, οι οκτώ έμεναν στο Βέλγιο, ενώ ένας έμενε στην Ολλανδία, κοντά στα βελγικά σύνορα. Ο εκπρόσωπος της ολλανδικής κυβέρνησης, Άαντ Μάιγερ, δεν διευκρίνισε αν κάποια τα παιδιά αυτά περιλαμβάνονται στα θύματα του δυστυχήματος.

image
 
Περισσότερα από 200 μέλη σωστικών συνεργείων, επτά ελικόπτερα και 12 ασθενοφόρα έχουν σπεύσει το σημείο του δυστυχήματος, καθώς πολλά από τα θύματα είχαν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια του λεωφορείου. Τα τραυματισμένα παιδιά έχουν διακομιστεί σε έξι νοσοκομεία στη Βέρνη, τη Λωζάννη, τη Σιόν, το Μαρτινί, τη Βιέζ και τη Σιέρ, ενώ δεν αποκλείεται κάποια να διακομιστούν και σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία.
 
Οι γονείς των παιδιών, πολλοί από τους οποίους δεν γνωρίζουν ακόμη αν τα παιδιά τους είναι ανάμεσα στα 22 που έχασαν τη ζωή τους, έχουν συγκεντρωθεί στο καθολικό σχολείο Sint-Lambertus στο Βέλγιο και αναμένεται να μεταφερθούν με στρατιωτικό αεροπλάνο στην Ελβετία.

Ads

image
 
«Κάποιοι γονείς γνωρίζουν ότι τα παιδιά τους είναι καλά, όμως άλλοι ακόμη δεν έχουν νέα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της βελγικής αστυνομίας Μαρκ Βρανξ.
 
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας του Βαλέ, Ρενάτο Καλμπερμάτεν, μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστά τα αίτια του δυστυχήματος.
 
Ο Βέλγος υπουργός Μεταφορών Μελχιόρ Βατελέ δήλωσε από την πλευρά του ότι η βελγική εταιρεία Toptours, στην οποία ανήκει το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν οι μαθητές, έχει εξαιρετική φήμη. Εξάλλου οι δύο οδηγοί του λεωφορείου, που σκοτώθηκαν στο δυστύχημα, είχαν φθάσει την προηγούμενη ημέρα στην Ελβετία και κατά συνέπεια «τα όρια του χρόνου οδήγησης είχαν τηρηθεί», σημείωσε ο Βέλγος υπουργός διευκρινίζοντας ότι το λεωφορείο είχε τεθεί στην κυκλοφορία το 2002 και είχε περάσει από τεχνικό έλεγχο πέντε μήνες πριν.
 
«Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε τι συνέβη. Αν είναι απαραίτητο θα πρέπει να λάβουμε μέτρα. Η ασφάλεια των δρόμων είναι η βασική μου προτεραιότητα», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο Βατελέ.

 
Οι πρώτες μαρτυρίες
 
«Ήταν σκοτάδι, άκουσα ένα δυνατό θόρυβο. Όλες οι θέσεις τινάχτηκαν στον αέρα, βρέθηκα στριμωγμένη ανάμεσα σε δυο καθίσματα», ανέφερε μια 12χρονη μαθήτρια, η οποία γλίτωσε από το τρομακτικό δυστύχημα, μιλώντας με τον πατέρα της στο τηλέφωνο.

image
Οι μαθητές της 6ης τάξης του σχολείου Sint Lambertus
 
Μια ακόμη μαρτυρία προέρχεται από την Μαριέλ, κάτοικο Ελβετίας, η οποία δουλεύει ως νυχτοφύλακας και την ώρα του δυστυχήματος περνούσε από το τούνελ για να πάει στην δουλειά της. Η Μαριέλ, μητέρα δυο παιδιών, είδε το μοιραίο λεωφορείο λίγα δευτερόλεπτα μετά το ατύχημα: «Το λεωφορείο άρχισε να βγάζει καπνούς… Δεν είχε φτάσει ακόμη κανείς, ούτε αστυνομικός, ούτε πυροσβέστης. Συνειδητοποίησα ότι δεν μπορούσα να κάνω τίποτα παρά να καλέσω βοήθεια».