Την άποψη ότι οι διερευνητικές συνομιλίες της Τουρκίας με την Ελλάδα «μπορούν να εγκαινιάσουν μια νέα εποχή» εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ δήλωσε έτοιμος «να επαναφέρει σε τροχιά» τις σχέσεις της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες έχουν ενταθεί σε πολυάριθμα θέματα, κυρίως όσον αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο.

Ads

Μιλώντας ενώπιον των πρεσβευτών των χωρών της ΕΕ που είναι διαπιστευμένοι στην Άγκυρα ο Τούρκος πρόεδρος διατύπωσε την ελπίδα «οι ευρωπαίοι φίλοι μας θα δείξουν την ίδια βούληση».

«Είναι μέσα στις δυνατότητές μας να κάνουμε το 2021 μια χρονιά επιτυχίας για τις σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία. Μπορούμε να το καταφέρουμε αν εργασθούμε με ένα μακροπρόθεσμο όραμα, μακριά από προκαταλήψεις και φόβους», δήλωσε ακόμη ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από τους ευρωπαίους διπλωμάτες τη «στήριξή» τους για να «ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ads

«Πιστεύουμε πως αυτές οι συνομιλίες με την Ελλάδα μπορούν να εγκαινιάσουν μια νέα εποχή», δήλωσε ο Ερντογάν.

Την ίδια στιγμή, όμως ο ίδιος επέρριψε στην Ελλάδα όλες τις ευθύνες για την όξυνση του τελευταίου χρόνου στα ελληνοτουρκικά, ενώ θεώρησε τη χώρα μας υπεύθυνη μαζί με την Κύπρο για το βάλτωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε: «Τον τελευταίο χρόνο έπρεπε να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα, τα περισσότερα κατασκευασμένα. Η πλέον σαφής ένδειξη της στάσης, που εμείς χαρακτηρίζουμε στρατηγική τύφλωση, είναι τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου. Η Τουρκία είναι θύμα σοβαρής αδικίας και στα δυο ζητήματα.

Πρέπει να μετατρέψουμε την Ανατολική Μεσόγειο από πεδίο ανταγωνισμού σε λεκάνη συνεργασίας που θα εξυπηρετεί τα μαχροχρόνια συμφέροντά μας. Είμαστε αντίθετοι στις προσπάθειες περιορισμού της χώρας μας στις ακτές της με βάση μαξιμαλιστικούς χάρτες που δεν έχουν καμία εγκυρότητα. Προσκαλούμε την Ελλάδα να εγκαταλείψει αυτές τις δραστηριότητες που θα αυξήσουν κι άλλο τις εντάσεις. Οι διερευνητικές συνομιλίες που θα αρχίσουν στις 25 Ιανουαρίου, ελπίζουμε ότι θα εγκαινιάσουν μια νέα εποχή», σημείωσε ο Ταγίπ Ερντογάν

Τσαβούσογλου: Η στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα ξεχείλισε το ποτήρι

Από τη μεριά του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη δική του συνάντηση με τους πρεσβευτές των χωρών μελών της ΕΕ  μίλησε σε ιδιαίτερα ψηλούς τόνους, απειλώντας πως σε περίπτωση που η ΕΕ στηρίξει την Ελλάδα όπως έκανε στη σύνοδο του Οκτωβρίου, τότε και η Τουρκία θα επαναλάβει την επιθετική της συμπεριφορά.

«Η απειλητική γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε εναντίον μας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ήταν η αιτία να ξεχειλίσει το ποτήρι. Αντιδράσαμε και αν ξανασυμβεί θα το ξανακάνουμε. Το μικρό διάστημα Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου έδειξε ότι η κλιμάκωση δεν θα φέρει αποτέλεσμα σε κανέναν και στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου η ΕΕ υιοθέτησε μια πιο ήπια γλώσσα» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στις διερευνητικές επαφές, υποστηρίζοντας πως με τον Νίκο Δένδια έχουν συμφωνήσει να συναντηθούν. «Χθες προτείναμε την ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα και είχαμε την άμεση ανταπόκριση. Στις 25 Ιανουαρίου θα πραγματοποιήσουμε τον 61ο κύκλο των διερευνητικών επαφών. Με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δενδια, ο οποίος είναι και προσωπικός μου φίλος, συμφωνήσαμε να συναντηθούμε και αργότερα θα καθoρίσουμε την ημερομηνία της συνάντησής μας», δήλωσε.