Νέες οργισμένες δηλώσεις κατά των Ευρωπαίων διατύπωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Χαρακτήρισε «προκλητική» την πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που επικρίνει την Τουρκία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου, σε μια περίοδο – όπως υποστήριξε – που οι σχέσεις με την Ευρώπη βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Ads

Μιλώντας σε ομάδα Τούρκων αξιωματούχων στην Άγκυρα, ο κ. Ερντογάν είπε επίσης πως το μεγαλύτερο μέρος της κριτικής κατά της Τουρκίας που προέρχεται από τη Δύση έχει «κακές προθέσεις».
Συμπλήρωσε δε ότι η ΕΕ χρειάζεται την Τουρκία πολύ περισσότερο απ’ ό,τι η Άγκυρα χρειάζεται το μπλοκ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα την ετήσια έκθεση προόδου για την Τουρκία.

Συμπλήρωσε ότι η ΕΕ χρειάζεται την Τουρκία πολύ περισσότερο απ’ ό,τι η Άγκυρα χρειάζεται το μπλοκ.

Ads

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανάφερε πως η χώρα του φιλοξενεί ήδη 2,7 εκατ. Σύριους πρόσφυγες και αυτό, αν μη τι άλλο, πρέπει να αναγνωστεί από την Ευρώπη. «Φροντίζουμε 3 εκατομμύρια πρόσφυγες σε αυτή τη χώρα, ώστε να μην ενοχλούν τους Ευρωπαίους. Αναφέρεται αυτό κάπου στην έκθεση της Κομισιόν», σχολίασε ο «σουλτάνος».

Τις τελευταίες δύο ημέρες, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών της Άγκυρας, προειδοποίησαν αμφότεροι πως αν η ΕΕ δεν εκδώσει την βίζα για τους Τούρκους πολίτες έως και τον ερχόμενο Ιούνιο, τότε η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών θα ακυρωθεί.