Η Τουρκία δεν επιδιώκει τη ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο η Ένωση πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία που εκφώνησε στην Άγκυρα προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και θα συναντηθεί με ηγέτες της ΕΕ.

Ads

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να συνεργάζονται στενότερα στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας και ότι είναι κρίσιμης σημασίας η ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών.

Σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να αντιμετωπίζει την χώρα του «σαν έναν επαίτη».

«Δεν επιχειρούμε να απομακρυνθούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά η Ένωση πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της (προς την Τουρκία)» είπε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.

Ads

«Αυτό που θα συζητήσουμε με εκείνους είναι: Τι θέλετε; Γιατί περιμένετε ακόμα; Έχουν περάσει 54 χρόνια» δήλωσε ο Τούρκος ηγέτης, αναφερόμενος στην έναρξη της διαδικασίας διαπραγματεύσεων το 1963.

«Η ΕΕ μοιάζει να βρίσκεται σε μια διάθεση σα να περιμένει η Τουρκία να αποχωρήσει. Και εμείς απαντάμε, εφόσον υφίσταται μια τέτοια κατάσταση τότε πάρτε την απόφαση αυτή και εμείς δεν θα σας δυσκολέψουμε καθόλου».

Αναφερόμενος στην τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ ο Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι δείχνει πως η τρομοκρατία είναι παγκόσμιο πρόβλημα και οι χώρες – σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα πρέπει να συνεργαστούν στενότερα και να ανταλλάσσουν πληροφορίες γρήγορα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί.

«Η τρομοκρατία δεν αποτελεί πρόβλημα μιας μόνο χώρας αλλά διεθνές πρόβλημα. Τα παγκόσμια προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μονάχα μέσω της διεθνούς συνεργασίας» τόνισε ο Ερντογάν.

«Εξακολουθούμε και βλέπουμε τη διάκριση “ο τρομοκράτης μου, ο τρομοκράτης σου”. Πρέπει να απομακρυνθούμε από αυτό» σημείωσε. «Το αντίδοτο στην τρομοκρατία είναι η αλληλεγγύη» υπογράμμισε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

«Η άμεση ανταλλαγή πληροφοριών είναι υποχρεωτική σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες πληροφοριών. Σε αυτό το περιβάλλον, είναι υποχρεωτικό το ΝΑΤΟ να είναι πιο δραστήριο και ειδικά πρέπει να προσφέρει μεγαλύτερη υποστήριξη στους συμμάχους».