Γενικά, σε ότι αφορά την αναπαραγωγή η φύση είναι κυρίως ευέλικτη, με άλλα είδη να αναπαράγονται σε ζευγάρια, άλλα χωρίς να γνωρίζουν ότι τα άλλα μέρη συμμετέχουν και άλλα αναπαράγονται μόνα τους. 

Ads

Πλέον, ερευνητές ισχυρίζονται  ότι συστάδες από κύτταρα βατράχων μπορούν να προκαλέσουν μία διαδικασία αναπαραγωγής που ποτέ ξανά δεν έχει παρατηρηθεί σε φυτά ή ζώα. 

Οι σφαιρικές αυτές συστάδες που τις έχουν ονομάσει xenobots είναι ζωντανά νανορομπότ που μπορούν να αναπαραχθούν μαζεύοντας και τοποθετόντας άλλα χαλαρά κύτταρα σε ακόμα περισσότερες συστάδες.

Ο καθηγητής Τζος Μπόνγκαρντ του Πανεπιστημίου της Βερμόντ  και συμμετέχων στην έρευνα λέει ότι «Αυτά τα πράγματα κινούνται μέσα στις συστάδες και φτιάχνουν αντίγραφα των εαυτών τους».

Ads

Τα xenobots έγιναν γνωστά πρώτη φορά πέρυσι ως «ζωντανά ρομπότ», καθώς είναι συνθετικές μορφές ζωής που δημιουργούνται από μερικές χιλιάδες κύτταρα από έμβρυα βατράχων τα οποία συγκεντρώνονται σε συστάδες περίπου 1 mm σε μέγεθος.

Τα xenobots δεν έχουν πεπτικό σύστημα ή νευρώνες και φυσικά καταρρέουν μετά από δύο εβδομάδες. Ο Μπόνγκαρντ λέει ότι τα xenobots μπορούν και κινούνται μέσα από κάποιες τριχωτές προβολές που ονομάζονται «βλεφαρίδες» και μέσω της κίνησης μπορούν να προκαλέσουν την διαδικασία της αναπαραγωγής.

Ο Μπόνγκαρντ τονίζει ότι «Όταν αναπτυχθούν δεν γίνονται βάτραχοι, αλλά παίρνουν τις μορφές που τους επιβάλλουν οι ερευνητές να πάρουν, ενώ δρουν με πολύ διαφορετικούς τρόπους από τα φυσιολογικά βατράχια».

Ένας από τους τρόπους που διαφέρουν είναι και η δημιουργία απογόνων. Ο Μπόγκαρντ επισημαίνει ότι οτιδήποτε μπορεί να δημιουργήσει αντίγραφο του εαυτού του, μπορούμε να πούμε ότι αντιγράφεται. Τα φυτά και τα ζώα το κάνουν αυτό με τους αναπαραγωγικούς μηχανισμούς που επεκτείνονται από την διαδικασία της εκκόλαψης έως και την γέννα. 

Όπως γράφουν ο Μπόγναρντ και οι συνάδελφοί του στην αναφορά που έχουν καταθέσει στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών, τα xenobots ακολουθούν μία εντελώς διαφορετική διαδικασία που ονομάζεται κινητική αυτό-αναπαραγωγή, μία διαδικασία που έχει παρατηρηθεί ξανά για μόρια αλλά όχι για οργανισμούς. 

Ο Μπόνγκαρντ λέει χαρακτηριστικά ότι «η κινητική αυτο-αναπαραγωγή στα μόρια ήταν καθοριστική στην δημιουργία της ζωής στην Γη. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε εάν η μορφή αναπαραγωγής που βλέπουμε τώρα στα xenobots έπαιξε και εκείνη ρόλο σε αυτό».
 
Η ομάδα του έκανε την ανακάλυψη αυτή, παρακολουθώντας τις δράσεις των xenobots σε μικρά δισκία που περιέχουν νερό λίμνης σε θερμοκρασία δωματίου και χαλαρά κύτταρα από έμβρυα βατράχου.

Ο Μπόνγκαρντ τόνισε ότι «τα xenobots άρχισαν να κινούνται στο δισκίο σε σχήμα ενός τιρμπουσόν και άρχισαν να συντρίβονται πάνω στα άλλα χαλαρά κύτταρα και να τα σπρώχνουν σιγά σιγά σε σωρούς». Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι επειδή τα κύτταρα είναι κολλώδη, όταν κάποιες από τις στοίβες που δημιουργούνται είναι μεγάλες, μπορούν να παράγουν ένα νέο κινούμενο σύμπλεγμα -μέσα σε διάστημα πέντε ημερών- δηλαδή ένα παιδί xenobot.

Το πρόβλημα, ωστόσο, σύμφωνα με τον Μπόνγκαρντ είναι ότι «Τα xenobot θα αναπαραχθούν μόνο μία φορά,  καθώς τα παιδιά είναι πολύ μικρά και αδύναμα για να κάνουν εγγόνια».

Με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης, οι ερευνητές βρήκαν ότι εάν τα xenobots πάρουν συγκεκριμένα σχήματα, όπως τον χαρακτήρα του Pac-Man, η αναπαραγωγή θα μπορούσε να συνεχιστεί για περισσότερες γενιές.

Ο Μπόνγκαρντ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αυτο-αναπαραγώμενοι μηχανισμοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να κάνουν χρήσιμη δουλειά, όπως το να φτιάξουν ηλεκτρικά κυκλώματα, όπως έδειξε ένας προσομοιωτής στον υπολογιστή της ομάδας.

Επιπλέον, επισήμανε ότι σε βραχυπρόθεσμο διάστημα οι μηχανές αυτές θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν στην συλλογή μικροπλαστικών από υδάτινες οδούς. Παράλληλα, σε μακροπρόθεσμο διάστημα, τα biobots τα οποία φτιάχνονται από τα ίδια τα κύτταρα μας, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από το σώμα μας, ώστε να μην χρειάζονται, πλέον, οι εγχειρήσεις.

Ο καθηγητής Μάρκ Μιοντόβνικ, διευθυντής του Ινστιτούτου Δημιουργίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου χαρακτήρισε την έρευνα ως «καταπληκτική επιστήμη που κάνει ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στα ζωντανά υλικά».