Νέα επίθεση ενόπλου σε σχολείο σημειώθηκε στις ΗΠΑ, αυτή τη φορά σε λύκειο στη Σάντα Φε στο Τέξας. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τουλάχιστον  δέκα άνθρωποι, μαθητές και καθηγητές, έχουν σκοτωθεί, ενώ πολλοί είναι και οι τραυματίες. Δράστης της επίθεσης, όπως αναφέρουν αμερικανικά μέσα, είναι ένας μαθητής ελληνικής καταγωγής, με το όνομα Δημήτρης Παγκουρτζής, και όπως ανακοινώθηκε έχει συλληφθεί.

Ads

Πρόκειται για την τρίτη επίθεση ενόπλου σε σχολείο μέσα σε μια εβδομάδα και η 22η από τις αρχές του έτους στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «πολύ-πολύ θλιβερή» τη σημερινή ημέρα, μιλώντας για μια «φρικτή επίθεση» στο σχολείο στη Σάντα Φε. 

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και ασθενοφόρα έσπευσαν στην περιοχή, την οποία και απέκλεισαν. Σε βίντεο που προβλήθηκε σε αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα διακρίνονται αστυνομικοί να συνοδεύουν μαθητές εκτός του κτιρίου και κατόπιν να τους υποβάλλουν σε σωματικό έλεγχο αναζητώντας τυχόν όπλα.

Με την έναρξη της επίθεσης επικράτησε πανικός με τους μαθητές να τρέχουν αναζητώντας τρόπο διαφυγής. Ο δράστης εισέβαλε στο χώρο, φώναξε «έκπληξη» και άνοιξε πυρ προς κάθε κατεύθυνση σε μια τυφλή επίθεση με άγνωστα μέχρι στιγμής κίνητρα. Πλέον η κατάσταση, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, βρίσκεται υπό έλεγχο.

Ads

Ο Ρίτσαρντ Άλεν, πατέρας μαθήτριας, περιέγραψε στο τηλεοπτικό δίκτυο KTRK ότι έφθασε στην περιοχή λίγο αφότου σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί και είδε να μεταφέρουν τραυματίες στα ασθενοφόρα. «Ο γιος μου είπε ότι κάποιος μπήκε σε αίθουσα διδασκαλίας των καλλιτεχνικών και άρχισε να πυροβολεί εναντίον πολλών μαθητών».

«Ακούσαμε πυροβολισμούς και όλοι άρχισαν να τρέχουν, ενώ οι καθηγητές μας φώναζαν να παραμείνουμε ψύχραιμοι. Κανείς όμως δεν τους άκουγε», είπε μια 14χρονη μαθήτρια, περιγράφοντας τρομοκρατημένη τα όσα έζησε. Ένας άλλος μάρτυρας προσέθεσε πως άρχισε να χτυπάει ο συναγερμός και ορισμένοι πίστεψαν πως πρόκειται για πυρκαγιά. «Ακολουθούσαμε τις οδηγίες διαφυγής σε περίπτωση φωτιάς», είπε και συνέχισε: «Όταν ακούσαμε πυροβολισμούς, επικράτησε πανικός και αρχίσαμε να τρέχουμε».

«Ήθελα να φροντίσω τους φίλους μου αλλά ήξερα ότι έπρεπε να φύγω από εκεί» είπε μια 15χρονη μαθήτρια που είδε τον ένοπλο να μπαίνει στην τάξη των καλλιτεχνικών και να ανοίγει πυρ. «Ήξερα ότι το παιδί πίσω μου ήταν νεκρό», πρόσθεσε.

Ένας άλλος μαθητής είπε ότι βρισκόταν στην τάξη του, κοντά στο σημείο όπου ξεκίνησε η σφαγή. Ο καθηγητής του έτρεξε στον διάδρομο και σήμανε τον συναγερμό ενώ οι συμμαθητές του οχύρωναν την πόρτα για ασφάλεια. «Στην πλευρά (του σχολείου) όπου συνέβη υπάρχουν μόνο τρεις-τέσσερις τάξεις», είπε και πρόσθεσε: «Στην άλλη πλευρά ήταν περίπου 1.000 μαθητές. Ξέραμε ότι με τον ήχο του συναγερμού θα έβγαιναν έξω με ασφάλεια».

Μια μαθήτρια περιέγραψε στους δημοσιογράφους πώς ξέσπασε πανικός όταν οι καθηγητές είπαν στους μαθητές να το βάλουν στα πόδια. “Μόλις σήμανε ο συναγερμός όλοι άρχισαν να τρέχουν. Και το επόμενο πράγμα που ακούς είναι “μπουμ, μπουμ, μπουμ” και έτρεξα όσο γρηγορότερα μπορούσα για να κρυφτώ και τηλεφώνησα στη μητέρα μου” είπε η μαθήτρια.

Ένα αγόρι αφηγήθηκε ότι έτρεξε να κρυφτεί πίσω από κάποια δέντρα και μετά, καθώς συνεχίζονταν οι πυροβολισμοί, πήδηξε στην αυλή ενός γειτονικού σπιτιού. Ο μαθητής είπε ότι ο ίδιος και ο καθηγητής του είδαν τον ένοπλο αφού άκουσαν πολλούς δυνατούς θορύβους και έβγαλαν τα κεφάλια τους από την πόρτα της τάξης. «Φορούσε μαύρη καμπαρντίνα, ήταν κοντούλης, κρατούσε μια κοντόκανη καραμπίνα», περιέγραψε.

Μια μαθήτρια είπε ότι δεν αιφνιδιάστηκε από το μακελειό στο σχολείο της γιατί «συμβαίνουν παντού». «Ανέκαθεν ένιωθα ότι στο τέλος θα συνέβαινε κι εδώ. Δεν αιφνιδιάστηκα, μόνο φοβήθηκα», είπε το κορίτσι. 

Οι επιζώντες του Πάρκλαντ στο πλευρό των μαθητών της Σάντα Φε

Οι επιζώντες από τη σφαγή στο λύκειο του Πάρκλαντ, στη Φλόριντα, εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους μαθητές της Σάντα Φε που βίωσαν άλλο ένα μακελειό σε σχολείο, τονίζοντας ότι για να σταματήσει η αιματοχυσία πρέπει να εφαρμοστούν σκληρότεροι νόμοι για την οπλοκατοχή.

Οι μαθητές από το Λύκειο της Σάντα Φε συμμετείχαν τον Απρίλιο μαζί με χιλιάδες άλλους νέους σε όλες τις ΗΠΑ σε μια κινητοποίηση διαμαρτυρίας για την απραξία του Κογκρέσου μετά τον θάνατο 17 μαθητών και καθηγητών στο Λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας, στο Πάρκλαντ. Σήμερα, ήταν η σειρά τους να δεχτούν επίθεση.

’Σας αξίζει κάτι περισσότερο από Σκέψεις και Προσευχές κι αφού μας συμπαρασταθήκατε βγαίνοντας έξω (σ.σ. από την τάξη τους, στο πλαίσιο της κινητοποίησης) θα είμαστε εκεί για να σας στηρίξουμε, υψώνοντας τις φωνές σας» έγραψε στο Twitter η Έμμα Γκονζάλες, μια από τις επικεφαλής του μαθητικού κινήματος του Πάρκλαντ.

Όπως συμβαίνει σχεδόν καθημερινά μετά τη σφαγή της 14ης Φεβρουαρίου, και σήμερα ήταν αισθητή η αστυνομική παρουσία έξω από το Λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας. Για πολλούς από τους τελειόφοιτους, η σημερινή ήταν η τελευταία ημέρα των μαθημάτων αλλά η χαρά για την αποφοίτηση αμαυρώθηκε από το νέο αιματοκύλισμα στο Τέξας.

“Θα έπρεπε να γιορτάζω την τελευταία ημέρα μου στο Λύκειο αλλά αντιθέτως μαύρισε η καρδιά μου όταν έμαθα για την τραγωδία στη Σάντα Φε. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτό, να γίνει ο κανόνας. Δεν μπορούμε” έγραψε στο Twitter η Ντιλέινι Ταρ.

Πολλοί από τους μαθητές του Πάρκλαντ ζητούν επιτακτικά να υπάρξει έλεγχος στην οπλοκατοχή, πιέζουν εταιρείες να διακόψουν τους δεσμούς του με το λόμπι των όπλων NRA και ζητούν από το Κογκρέσο να ψηφίσει σκληρότερους νόμους. Η κάθε τραγωδία μετά από εκείνη που βίωσαν οι ίδιοι τους υπενθυμίζει πόσο σημαντική και πόσο δύσκολη είναι η προσπάθειά τους, επισημαίνουν.

«Κατά κάποιον τρόπο, κοιμόμασταν. Ασχολούμασταν με τη ζωή μας. Αυτό θα μας επανενεργοποιήσει», είπε ο Ντάνιελ Ταμπάρες, ένας πρωτοετής που έγραφε εξετάσεις στο μάθημα της γεωγραφίας όταν σημειώθηκε το μακελειό στο Τέξας.

Ορισμένοι επιζώντας του Πάρκλαντ εξέφρασαν ξεκάθαρα την απογοήτευσή τους για τους πολιτικούς που δεν κάνουν περισσότερα για το θέμα. «Τα παιδιά μας ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝΤΑΙ και το αντιμετωπίζετε σαν να ήταν παιχνίδι. Είναι η 22η επίθεση σε σχολείο φέτος. ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ», έγραψε η Ζακλίν Κόριν, απαντώντας στο σχόλιο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τα γεγονότα στο Τέξας.