Η Κομισιόν δεν είναι ικανοποιημένη από τις απαντήσεις που έδωσε η ΑstraZeneca σχετικά με τη μικρότερη ποσότητα εμβολίων με την οποία θα προμηθεύσει τα κράτη-μέλη της ΕΕ υπογράμμισε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ σε μήνυμά της.

Ads

«Γνωρίζετε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca βρίσκεται επί του παρόντος στα τελικά στάδια της διαδικασίας έγκρισης με τον EMA. Εάν πληρούνται όλες οι απαιτήσεις, ο EMA θα μπορούσε να συστήσει άδεια αγοράς έως το τέλος αυτής της εβδομάδας. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα αναφορικά με τον εφοδιασμό» σημείωσε η Στέλλα Κυριακίδου.

Προσέθεσε ότι «την περασμένη Παρασκευή, η εταιρεία AstraZeneca ενημέρωσε με έκπληξη την Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ ότι σκοπεύει να παρέχει πολύ λιγότερες δόσεις τις επόμενες εβδομάδες από ό, τι συμφωνήθηκε και ανακοίνωσε. Αυτό το νέο πρόγραμμα δεν είναι αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η Ευρωπαία Επίτροπος επισήμανε ότι απέστειλε επιστολή στην εταιρεία στην οποία όπως αναφέρει «έθεσε σημαντικές και σοβαρές ερωτήσεις».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχρηματοδότησε την ανάπτυξη του εμβολίου και την παραγωγή» σημείωσε προσθέτοντας ότι «η ΕΕ θέλει να μάθει ποιες δόσεις έχουν παραχθεί από την AstraZeneca, πού ακριβώς  βρίσκεται μέχρι στιγμής και σε ποιον έχουν παραδοθεί» σημείωσε η Επίτροπος της ΕΕ.

Ads

Τόνισε ότι «οι απαντήσεις της εταιρείας δεν ήταν μέχρι στιγμής ικανοποιητικές».

Τέλος, η Στέλλα Κυριακίδου διεμήνυσε ότι «η ΕΕ επιθυμεί να παραδοθεί το παραγγελθέν και προχρηματοδοτημένο εμβόλιο το συντομότερο δυνατό. Και θέλουμε να εκπληρωθεί πλήρως το συμβόλαιό μας».

Για «εγωιστική συμπεριφορά ορισμένων χωρών» κάνει λόγο ο επικεφαλής της AstraZeneca

Ο επικεφαλής της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca εξέφρασε σήμερα τη λύπη του για την έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων στη μάχη κατά της πανδημίας, επικρίνοντας τις εγωιστικές συμπεριφορές ορισμένων χωρών.

Όλο αυτό «θα μπορούσε να είναι μια στιγμή σαν την 4η Ιουλίου, τη γιορτή της ανεξαρτησίας (στις ΗΠΑ), όμως δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει, διότι υπάρχει λίγο μια συμπεριφορά “πάνω απ’ όλα εγώ”», είπε ο Γάλλος Πασκάλ Σοριό, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Ο ίδιος δεν έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα χωρών, την ώρα που η πανδημία έχει οδηγήσει σε έναν αγώνα ταχύτητας παγκοσμίως με στόχο την πρόσβαση, όσο το δυνατόν ταχύτερα, καταρχάς σε εξοπλισμούς προστασίας και κατόπιν στα εμβόλια.

«Παγκοσμίως, είναι σωστό να πούμε ότι θα μπορούσαμε και θα έπρεπε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για αυτήν την πανδημία», τόνισε ο Σοριό, σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια του Φόρουμ, που φέτος διεξάγεται ψηφιακά.

«Αυτό που δεν λειτούργησε, κατά τη γνώμη μου, είναι η συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο», αν και υπάρχουν παράλληλα «καλά παραδείγματα» συμπράξεων μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, όπως στην περίπτωση του εμβολίου της AstraZeneca, που αναπτύχθηκε μαζί με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
«Όμως, μπορώ να διακρίνω ότι τα πράγματα αλλάζουν κι ότι μια διεθνής συνεργασία αναδύεται», επισήμανε.

Ο Πασκάλ Σοριό τάχθηκε υπέρ των επενδύσεων «στην πρόληψη, την ανίχνευση και τις πρώτες θεραπείες», προκειμένου το σύστημα υγείας να είναι έτοιμο στο μέλλον.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής του βρετανικού κολοσσού έγιναν, την ώρα που στην Ευρώπη ο όμιλός του τίθεται υπό αμφισβήτηση για έλλειψη διαφάνειας στις καθυστερήσεις των παραδόσεων του εμβολίου του κατά της νόσου Covid-19, όπως και η ανταγωνίστρια εταιρεία, η αμερικανική Pfizer.