Μία από τις κορυφαίες σοπράνο του κόσμου, η Εντίτα Γκρουμπέροβα, γνωστή και ως το «Αηδόνι της Σλοβακίας», έφυγε χθες από τη ζωή, σε ηλικία 74 ετών, προκαλώντας συγκίνηση τους διεθνείς κύκλους της όπερας.

Ads

Άφησε εποχή με την άρτια τεχνική της και τις συγκλονιστικές ερμηνείες της σε κορυφαίους οπερατικούς ρόλους και είχε φανατικούς θαυμαστές σε όλη την υφήλιο οι οποίοι δεν έχαναν την ευκαιρία να την απολαύσουν σε κάθε ζωντανή της εμφάνιση.

Γεννημένη το 1946 στην Μπρατισλάβα, έκανε πλούσιες μουσικές σπουδές στην πατρίδα της και από πολύ νωρίς μπήκε στους κόλπους του Εθνικού Θεάτρου της Σλοβακίας. Το επίσημο ντεμπούτο της, ωστόσο, έγινε το 1968, στην πασίγνωστη όπερα του Ροσσίνι «Ο κουρέας της Σεβίλλης», ερμηνεύοντας τον ρόλο της Ροζίνα.

Η διεθνή καριέρα της εγκαινιάστηκε τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1977, με την συγκλονιστική εμφάνισή της στην Κρατική Όπερα της Βιέννης, ως Βασίλισσα της Νύχτας, στον «Μαγικό Αυλό» του Μότσαρτ. Η πορεία της για την κατάκτηση του κόσμου είχε ξεκινήσει.

Ads

Θα ακολουθήσουν εμφανίσεις της στις διασημότερες αίθουσες του κόσμου από την Σκάλα του Μιλάνου και το Κόβεν Γκάρνεν μέχρι την περίφημη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης αλλά και συνεργασίες με κορυφαία ονόματα της όπερας όπως ο σπουδαίος μαέστρος Χέρμπερτ Φον Κάραγιαν, με τον οποίο συναντήθηκε το 1977, στο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ, στην όπερα «Δον Κάρλος» αλλά και ο Λουστιάνο Παβαρότι με τον οποίο ένωσε τις καλλιτεχνικές δυνάμεις της το 1981, στον «Ριγκολέττο».

Κατά την διάρκεια της λαμπρής καριέρας της η Εντίτα Γκρουμπέροβα αναμετρήθηκε επάξια με τους πλέον δημοφιλής οπερατικούς ρόλους μεταξύ των οποίων η Τζίλντα από «Ριγκολέττο», η Βιολέττα από την «Τραβιάτα», η Ελβίρα από την «Λουτσία ντι Λάμερμουρ» κ.α. Αρκετές από τις εξαιρετικές ζωντανές εμφανίσεις της είχαν ηχογραφηθεί και δισκογραφηθεί και είχαν κυκλοφορήσει σε Cd και DVD.

Το ελληνικό κοινό είχε την τύχη να την απολαύσει ζωντανά το 1997 στο Ηρώδειο, κατά την διάρκεια μιας συναυλίας του Φεστιβάλ Αθηνών, πλαισιωμένη από την Ορχήστρα της Βασιλικής Οπερας του Κόβεντ Γκάρντεν, υπό τη διεύθυνση του Πάολο Ολμι

Η τελευταία εμφάνισής της στη σκηνή πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2019, στην Κρατική Όπερα της Βαυαρίας, ερμηνεύοντας το ρόλο της Ελισάβετ, στην όπερα «Roberto Devereux».