Από την πρεσβεία στην Υεμένη
 

Ads

Σε πολιορκία βρίσκονται οι πρεσβείες των ΗΠΑ στις χώρες της Μέσης Ανατολής καθώς συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για ταινία αμερικανικής παραγωγής που προσβάλλει το Μωάμεθ. Διαδηλωτές εισέβαλαν στους χώρους της αμερικανικής πρεσβείας στην Υεμένη, όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν ανοίξει πυρ. Υπάρχουν αναφορές για τραυματίες και από τις δυο πλευρές. Η ένταση συνεχίζεται μετά το θάνατο του Αμερικανού πρέσβη Κρίστοφερ Στίβενς στη Λιβύη κατά την επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Νέα επεισόδια σημειώνονται από τα ξημερώματα της Πέμπτης στο Κάιρο.

Εισβολή διαδηλωτών στην πρεσβεία της Υεμένης
 
Στους χώρους της αμερικανικής πρεσβείας στην Υεμένη εισέβαλαν το μεσημέρι της Πέμπτης διαδηλωτές, που διαμαρτύρονταν για την ταινία αμερικανικής παραγωγής που προσβάλλει τον Μωάμεθ.

 
Σύμφωνα με το Reuters, το πλήθος έσπασε τζάμια της ισχυρά φυλασσόμενης πρεσβείας πριν μπει τους χώρους του συγκροτήματος και το προσωπικό ασφαλείας άνοιξε πυρ. Oι πρώτες, ανεπιβεβαίωτες ακόμη, αναφορές κάνουν λόγο για θύματα και από τις δύο πλευρές.

Ads

 
Την Πέμπτη έχουν αναφερθεί επίσης διαδηλώσεις στην Τύνιδα, το Χαρτούμ του Σουδάν, την Καζαμπλάνκα και τα γραφεία του ΟΗΕ στη Γάζα, σύμφωνα με το BBC.

Νέα ένταση στο Κάιρο
 
Από τα ξημερώματα της Πέμπτης, νέα επεισόδια έχουν ξεσπάσει έξω από την αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο, παρά την έκκληση της αιγυπτιακής ηγεσίας για «ψυχραιμία».

image
image
 
Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες μολότοφ και οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων μετά τον πετροπόλεμο που ακολούθησε.
 
Στη διαδήλωση που ξεκίνησε από το βράδυ της Τετάρτης συμμετείχαν περίπου 200 άτομα, σύμφωνα με τον Al Jazeera.
 
Ο περίβολος της αμερικανικής πρεσβείας στο Κάιρο προστατευόταν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, μετά τα επεισόδια της Τρίτης, οπότε και διαδηλωτές, κατά την πρώτη συγκέντρωση για την ταινία, είχαν εισβάλει στο χώρο της πρεσβείας, κατεβάζοντας την αμερικανική σημαία και αντικαθιστώντας την με πανό θρησκευτικού χαρακτήρα.

Κλιμακώνεται η ένταση μετά το θάνατο του Αμερικανού πρέσβη στη Λιβύη

Η ένταση έχει κλιμακωθεί μετά το θάνατο του Αμερικανού πρέσβη, Κρίστοφερ Στίβενς στη Λιβύη. Ο αμερικανός πρεσβευτής βρέθηκε νεκρός μετά από επίθεση οργισμένων διαδηλωτών στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βεγγάζη που αποδόθηκε στο αμερικανικό βίντεο που θεωρήθηκε προσβλητικό για τον προφήτη Μωάμεθ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δεσμεύτηκε πως θα οδηγήσει, σε συνεργασία με τις λιβυκές αρχές, «ενώπιον της Δικαιοσύνης» τους υπαίτιους της επίθεσης στην πρεσβεία. Στο μεταξύ, σύμφωνα με το CNN, δυο καταδρομικά του ναυτικού των ΗΠΑ, καταφτάνουν στις ακτές της Λιβύης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ εικάζουν ότι η επίθεση στη Βεγγάζη ίσως να είχε προσχεδιαστεί αφού υπήρχαν ενδείξεις ότι μέλη της ομάδας ανταρτών με την ονομασία Ανσαρ αλ Σαρία – που σημαίνει Υποστηρικτές του Ισλαμικού Νόμου- ήταν μεταξύ των ενόπλων.

imageimage
 
Αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το Reuters επιμένουν πως η διαδήλωση ήταν αυθόρμητη. Η κλιμάκωση ξεκίνησε όταν διαδηλωτές που έφεραν όπλα πυροβόλησαν στον αέρα. H Washington Post, σημειώνει ότι ομάδες που έφεραν οπλισμό και φαίνεται πως ανήκαν στην τοπική ισλαμιστική οργάνωση Ανσάρ αλ Σαρία εξέτρεψαν εσκεμμένα την πορεία της διαδήλωσης προς βιαιότερη κατεύθυνση.
 
Όσον αφορά τον Στίβενς, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, το σώμα του βρέθηκε από Λίβυους και παραδόθηκε, χωρίς να έχει αναγνωριστεί, σε κοντινό νοσοκομείο. Μετά τις ανεπιτυχείς προσπάθειες των γιατρών για ανάνηψη, διαπιστώθηκε ο θάνατός του εξαιτίας ασφυξίας.
 
«Μην έχετε αυταπάτες, θα συνεργαστούμε με τις λιβυκές αρχές για να οδηγήσουμε τους υπεύθυνους αυτής της επίθεσης στη Δικαιοσύνη» υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα, σημειώνοντας πως οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Τρίπολη δεν θα διαταραχθούν και επισημαίνοντας τη δράση του ολιγάριθμου λιβυκού προσωπικού ασφαλείας κατά τη διάρκεια της επίθεσης.
 
Ο Λευκός Οίκος διέταξε επίσης την ενίσχυση της ασφάλειας των αμερικανικών διπλωματικών αποστολών σε όλο τον κόσμο, όπως επισήμανε ο Ομπάμα. Όσον αφορά την Αίγυπτο, τη δεύτερη χώρα της «Αραβικής Άνοιξης» στην οποία εξοργισμένο πλήθος συγκεντρώθηκε μπροστά στην εκεί αμερικανική πρεσβεία, χωρίς όμως ανάλογα περιστατικά βίας, ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι θα δημιουργηθεί «πραγματικά σοβαρό πρόβλημα» εάν κάποια στιγμή το Κάιρο δεν προστατεύσει την αμερικανική διπλωματική αποστολή.
 
Όπως ανέφερε το CNN το πρωί της Πέμπτης, επικαλούμενο δύο Αμερικανούς αξιωματούχους, τα καταδρομικά του ναυτικού των ΗΠΑ USS Laboon και USS MacFaul διατάχθηκαν να κατευθυνθούν προς τις λιβυκές ακτές. Το μεν Laboon βρισκόταν κοντά στην Κρήτη όταν έλαβε τις διαταγές να αλλάξει πορεία και το δε MacFaul βρισκόταν κοντά στα Στενά του Γιβραλτάρ. 

Εικόνες του νεκρού αμερικανού πρέσβη
 
Το ΑΚΝΝ news έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες με τον νεκρό αμερικανό πρέσβη Κρίστοφερ Στίβενς, την ώρα που τον σέρνουν έξω από την πρεσβεία.

image

image