Η πρώην δημοσιογράφος της κρατικής ρωσικής τηλεόρασης Μαρίνα Οφσιάνικοβα, η οποία ύψωσε στον τηλεοπτικό αέρα πανό κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, κρίθηκε ένοχη σήμερα για δυσφήμηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Ads

Η σημερινή δίκη επικεντρώθηκε σε μεταγενέστερες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις οποίες έγραψε ότι οι υπεύθυνοι για τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία θα βρεθούν στο εδώλιο ενώπιον διεθνούς δικαστηρίου. Της επιβλήθηκε πρόστιμο 50.000 ρούβλια, όπως αναφέρει το BBC.

«Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την ενοχή της Οφσιάνικοβα. Δεν υπάρχουν λόγοι αμφισβήτησης της αυθεντικότητάς τους», δήλωσε ο δικαστής έπειτα από σύντομη ακροαματική διαδικασία την οποία η δημοσιογράφος χαρακτήρισε «παράλογη».

Στο δικαστήριο, η δημοσιογράφος περιέγραψε τον πόλεμο ως «φρίκη, αίμα και ντροπή» και επέμεινε ότι «ο σκοπός της δίκης είναι να εκφοβίσει όλους τους ανθρώπους που αντιτίθενται στον πόλεμο» στη Ρωσία, αναφέρει το Reuters.

Ads

Περιγράφοντας τη χώρα της ως εισβολέα, η δημοσιογράφος φέρεται να είπε ότι η εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου «είναι το μεγαλύτερο έγκλημα της κυβέρνησής μας».

Η Οφσιάνικοβα ήταν συντάκτρια στο Channel One που ελέγχεται από την κυβέρνηση, αλλά στις 14 Μαρτίου διέκοψε το κεντρικό απογευματινό δελτίο ειδήσεων του καναλιού και κρατούσε μια αφίσα που καλούσε τους θεατές να μην «πιστεύουν την προπαγάνδα».

Έχασε τότε τη δουλειά της και της επιβλήθηκε πρόστιμο 30.000 ρούβλια.