Να καταβάλλουν «προσπάθειες από κοινού» με στόχο την ανάμειξη του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό ζήτημα στα σύνορα με τη Συρία και το Αιγαίο συμφώνησαν Γερμανία και Τουρκία, δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με την Άνγκελα Μέρκελ στην Άγκυρα. 

Ads

Οι δύο ηγέτες δεν διευκρίνισαν ποια μορφή θα έχει η Συμμαχική ανάμειξη που θα επιδιώξουν, απλώς ο Αχμέτ Νταβούτογλου περιορίστηκε να αναφερθεί «στις δυνατότητες επιτήρησης του ΝΑΤΟ στη μεθόριο και το Αιγαίο».

Μέρκελ και Νταβούτογλου συμφώνησαν επίσης σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της προσφυγική κρίσης. Μεταξύ αυτών: κοινή διπλωματική πρωτοβουλία για τον τερματισμό της επίθεσης στο Χαλέπι, διευρυμένη συνεργασία κατά των διακινητών και συνεργασία ανθρωπιστικών οργανώσεων για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες στη μεθόριο.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος υποστήριξε ότι Τουρκία και Γερμανία θα ασκήσουν πιέσεις στον ΟΗΕ ώστε όλες οι πλευρές να συμμορφωθούν με το ψήφισμα του Δεκεμβρίου που καλεί σε άμεσο τερματισμό των επιθέσεων κατά του άμαχου πληθυσμού.

Ο Νταβούτογλου ερωτηθείς για τους χιλιάδες πρόσφυγες που παραμένουν έξω από τα σύνορα της Τουρκίας, εκδιωγμένοι από τις εχθροπραξίες στο Χαλέπι, δήλωσε ότι αυτοί θα γίνουν δεκτοί στην Τουρκία «όταν κριθεί απαραίτητο». Τα έβαλε δε με τη Ρωσία τονίζοντας ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί κατά των αντικαθεστωτικών στη Συρία δεν μπορούν να γίνονται δεκτοί στη λογική ότι η Τουρκία θα δέχεται πάντα τους πρόσφυγες. 

Ads

Επιπλέον ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε ότι την προσεχή εβδομάδα θα ενημερώσει τις Βρυξέλλες για το που θα διαθέσει το πακέτο των τριών δισ. ευρώ που χορηγεί η Ένωση στην Τουρκία με αντάλλαγμα τη μείωση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας.