Την απελευθέρωση του διοικητή του ουκρανικού Στόλου, υποναυάρχου Σεργκέι Χαϊντούκ, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη βάση στην Κριμαία, ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης το Κίεβο. Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είχε ζητήσει από την Κριμαία να προχωρήσει άμεσα στην απελευθέρωσή του.

Ads

 
«Όλοι οι όμηροι, πολίτες που κρατούνται από τις ρωσικές δυνάμεις και οι εκπρόσωποι των αυτοαποκαλούμενων ‘νέων αρχών’ της Κριμαίας επίσης αφέθηκαν ελεύθεροι στη διάρκεια της νύχτας» διευκρινίζει με ανακοίνωσή της η ουκρανική προεδρία.
 
Πάντως στην ανάπτυξη μεγαλύτερων στρατιωτικών δυνάμεων στην Κριμαία «για την αντιμετώπιση κάθε είδους απειλής» θα προχωρήσει η Ρωσία, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας της χώρας Γιούρι Μπορίσοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ITAR-TASS. Η ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Ρωσίας στη χερσόνησο, μεταξύ άλλων και με νέες στρατιωτικές υποδομές, είναι αναγκαία ώστε η τελευταία να καταστεί πραγματικά «οργανικό τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας» σημείωσε ο Μπορίσοφ.
 
Στο μεταξύ, σε ψήφισμά του, το ουκρανικό κοινοβούλιο τόνισε ότι Ουκρανία θα αγωνισθεί για την «απελευθέρωση» της Κριμαίας και δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την προσάρτησή της από τη Ρωσία.
 
«Η Ουκρανία δεν θα σταματήσει τον αγώνα της για την απελευθέρωση της Κριμαίας, όσο μακροχρόνιος και επώδυνος και αν είναι» αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης που ψηφίστηκε με πρωτοβουλία του μεταβατικού προέδρου της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ.
 
«Ο λαός δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την προσάρτηση της Κριμαίας» αναφέρεται επίσης και τονίζεται ότι «τα σύνορα τροποποιήθηκαν για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» από τη Ρωσία, η οποία είναι εγγυήτρια της κυριαρχίας της Ουκρανίας από το 1994, όταν το Κίεβο εγκατέλειψε το πυρηνικό του οπλοστάσιο.
 
Οι βουλευτές απευθύνονται επίσης προς τη διεθνή κοινότητα ζητώντας «να μην αναγνωρισθεί η αυτοαποκαλούμενη δημοκρατία της Κριμαίας και η προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης από τη Ρωσία».
 
Πάντως, σε μια ακόμα κίνηση αποκλιμάκωσης της έντασης, η χώρα ανακοίνωσε ότι δεν θα σπεύσει να επιβάλει καθεστώς ταξιδιωτικών περιορισμών στη Ρωσία.
 
«Δεν πρέπει να επιδείξουμε σπουδή με την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών» ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου αναφερόμενο σε δηλώσεις που ο Ουκρανός πρωθυπουργός έκανε στις Βρυξέλλες.
 
«Μία τέτοια πρωτοβουλία εκ μέρους της Ουκρανίας δεν θα επηρέαζε τη Ρωσία, αλλά θα είχε αρνητικές συνέπειες για τους Ουκρανούς των ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας, όπου ζει μεγάλη κοινότητα ρωσόφωνων» διευκρίνισε.