Σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ της Κούβας, πλέον οι Κουβανοί θα μπορούν να εργάζονται ως οδηγοί ταξί χωρίς να δραστηριοποιούνται κατ’ ανάγκη στις σχετικές κρατικές εταιρίες και υπηρεσίες. 

Ads

Όπως ανέφερε το επίσημο όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, η καθημερινή εφημερίδα Γκράνμα, το μέτρο θα αρχίζει να εφαρμόζεται σταδιακά εντός του 2014 και αποτελεί απόφαση του Ραούλ Κάστρο

Ειδικά στον τομέα των ταξί, οι κρατικοί οργανισμοί που σήμερα διαθέτουν τον σχετικό στόλο θα νοικιάσουν τα αυτοκίνητά τους στους οδηγούς, οι οποίοι είναι κρατικοί υπάλληλοι, ώστε να σταματήσει η μισθοδοσία τους από το κράτος και αυτομάτως να γίνουν αυτοαπασχολούμενοι.

Το μέτρο έχει ήδη δοκιμαστεί πιλοτικά από το 2010 σε τρεις κρατικές εταιρείες ταξί στην Αβάνα και στο Βαραδέρο.

Ads

Η κυβέρνηση Κάστρο τα τελευταία χρόνια έχει σταδιακά αυξήσει την ιδιωτική πρωτοβουλία στο νησί της Καραϊβικής. Μεταξύ άλλων οι πολίτες έχουν πλέον τη δυνατότητα να αγοράζουν και να πωλούν αυτοκίνητα, αλλά και τη δυνατότητα κατοχής καινούριου εισαγόμενου οχήματος, αν και με βάση τη συναλλαγματική ισοτιμία οι τιμές των αυτοκινήτων είναι απλησίαστες για τους περισσότερους κουβανούς πολίτες.