Έναν εφιάλτη ζει 33χρονη Βρετανίδα η οποία βρίσκεται κρατούμενη στις φυλακές της Αιγύπτου, αντιμετωπίζοντας βαρύτατες κατηγορίες για κατοχή παυσίπονων.

Ads

Η Λώρα Πλάμερ από το Χαλ,συνελήφθη με παυσίπονα χάπια συνολικής αξίας 23 λιρών, κατά την άφιξή της σε θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας όπου βρισκόταν με τον αιγύπτιο σύζυγό της Ομάρ.

Η Πλάμερ έφερε τα συνταγογραφούμενα χάπια για τον σύζυγό της, ο οποίος ζει στην Αίγυπτο και υποφέρει από πόνους στη μέση. Το συγκεκριμένο φάρμακο, όμως, είναι παράνομο στην Αίγυπτο καθώς θεωρείται υποκατάστατο της ηρωίνης.

Το πρόβλημα είναι πως τα συγκεκριμένα χάπια (Tramadol), κατόπιν επεξεργασίας, μπορούν να χρησιμοποιοηθούν από τοξικομανείς ως υποκατάστατα της ηρωίνης, ενώ σε κάποιες ανατολικές χώρες είναι απολύτως απαγορευμένα (πχ στην Τουρκία).

Ads

Η 33χρονη κρατήθηκε αρχικά για 4 ώρες στο αεροδρόμιο, όπου υπέγραψε μια ομολογία έκτασης 38 σελίδων μάλιστα. Και ενώ πίστευε πως η περιπέτειά της έληξε κάπου εκεί, αμέσως μετά οδηγήθηκε σε ένα μικροσκοπικό κελί μαζί με 25 ακόμα κρατούμενες.

«Δεν είχε ιδέα ότι έκανε κάτι κακό», δήλωσε η μητέρα της στην βρετανική εφημερίδα «The Sun». Τα παυσίπονα, συμπληρώνει, ήταν πάνω πάνω στην βαλίτσα της, δεν προσπάθησε να τα κρύψει. «Μας είπαν ότι μπορεί να καταδικαστεί σε 25 χρόνια φυλακή ή ακόμα και σε θάνατο. Έχουμε τρελαθεί ότι θέλουν να την κάνουν παράδειγμα για άλλους», λέει.

Η επόμενη ακρόασή της ενώπιον δικαστηρίου είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ, όπως αναφέρει ο Guardian στις δύο προηγούμενες μεταφέρθηκε σιδεροδέσμια και υπό την επίβλεψη αστυνομικού οπλισμένου με αυτόματο.

Όπως δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών: «Στηρίζουμε μία βρετανίδα και την οικογένειά της κατά την κράτησή της στην Αίγυπτο».