Όπως αναμενόταν, μετά τις συνεχείς προειδοποιήσεις και εκκλήσεις των γιατρών στην χώρα και διεθνώς, η χολέρα σαρώνει πλέον την πολύπαθη και σε πόλεμο Υεμένη.

Ads

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι ασθενείς φτάνουν με ρυθμούς που ξεπερνούν τον έναν κάθε λεπτό στο νοσοκομείο αλ Σαμπίν της Σανάα, ενώ τα κρούσματα έφτασαν τα 124.000 ενώ ο ΟΗΕ κατέγραψε ήδη 923 θανάτους.

Οι γιατροί στο νοσοκομείο κάνουν ό,τι και οι συνάδελφοί τους στα υπόλοιπα νοσοκομεία της πρωτεύουσας: έχουν εγκαταστήσει σκηνές γύρω από το κτίριο για να δέχονται τους ασθενείς, καθώς πλέον στο εσωτερικό δεν υπάρχουν κρεβάτια, με τους ασθενείς να κοιμούνται ακόμη και στο πάτωμα.

Εξαιτίας του εμφυλίου οι νοσοκομειακές δομές της φτωχής αυτής χώρας αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις.

Ads

«Εδώ και δύο εβδομάδες δεχόμαστε μεγάλο αριθμό ασθενών, ένα με δύο ή ακόμη και τρεις το λεπτό», δήλωσε ο Ισμαήλ Μανσούρι γιατρός στο νοσοκομείο αυτό.

Η απεργία των εργαζόμενων στην καθαριότητα της πόλης έχει επιδεινώσει την κατάσταση.

Η επιδημία της χολέρας μεταδίδεται με γοργούς ρυθμούς στην Υεμένη, που από το 2014 σπαράσσεται από μια σύγκρουση μεταξύ των σιιτών ανταρτών Χούτι, που ελέγχουν το βόρειο τμήμα της χώρας, και των κυβερνητικών δυνάμεων, που στηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία, η οποία βομβαρδίζει την χώρα με πολλά θύματα και μεταξύ των αμάχων.

Πλέον η χολέρα πλήττει 20 από τις 22 επαρχίες της χώρας, ενώ έχουν καταγραφεί 923 θάνατοι και 124.000 ύποπτα κρούσματα σε διάρκεια έξι εβδομάδων, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του ΟΗΕ με ημερομηνία 11 Ιουνίου.