Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 36 τραυματίσθηκαν σε επίθεση καμικάζι το πρωί του Σαββάτου στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, με τις έρευνες να στρέφονται, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σε μία λίστα τεσσάρων Τούρκων τζιχαντιστών, γνωστών στις Αρχές, οι οποίοι είχαν διαφύγει πριν από έναν χρόνο στη Συρία, αλλά είχαν επιστρέψει στη χώρα προκειμένου να επιχειρήσουν νέα τρομοκρατικά «χτυπήματα». 

Ads

Οι τουρκικές αρχές πήραν δείγμα αίματος από τον πατέρα του ενός εκ των τεσσάρων υπόπτων -ο οποίος ζει στα Άδανα- προκειμένου να συγκρίνουν το γενετικό υλικό του με αυτό του καμικάζι που έπεσε νεκρός το πρωί του Σαββάτου στον πεζόδρομο της Ιστικλάλ. 

Το χρονικός της νέας επίθεσης 

Η έκρηξη που σημειώθηκε στις 11 το πρωί του Σαββάτου, σε παράδρομο του μεγάλου εμπορικού πεζόδρομου της Ιστικλάλ, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, οφείλεται σε επίθεση καμικάζι από την οποία σκοτώθηκαν ο δράστης και άλλοι τέσσερις άνθρωποι. Στον πεζόδρομο αυτό, βρίσκονται καταστήματα με εμπορικά brands παγκοσμίου φήμης, αλλά και ξένες διπλωματικές αποστολές, σε απόσταση λίγων μέτρων από το συνηθισμένο σημείο στάθμευσης αστυνομικών λεωφορείων.

Ads

Από τους 36 τραυματίες, οι 7 είναι σε σοβαρή κατάσταση. 

Ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας, Μεχμέτ Μουεζίνογλου δήλωσε επίσης, ότι 12 από τους τραυματίες είναι ξένοι, ενώ μεταξύ τους είναι και δύο παιδιά. Οι ξένοι τουρίστες είναι: Έξι Ισραηλινοί, δύο Ιρλανδοί, ένας Ισλανδός, ένας Γερμανός, ένας Ιρανός και ένας από το Εμιράτο του Ντουμπάι.

image

image

Νωρίτερα, δύο Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωναν στο Reuters ότι τα ευρήματα στο χώρο της επίθεσης δείχνουν ότι ο βομβιστής είχε σχέσεις ή με το PKK ή με το Ισλαμικό Κράτος.

Ένας από τους αξιωματούχους, υποστήριξε ότι ο βομβιστής σχεδίαζε να χτυπήσει άλλο κεντρικό σημείο της Κωνσταντινούπολης, ώστε να προκαλέσει περισσότερα θύματα. «Ο βομβιστής ανατίναξε τον εκρηκτικό μηχανισμό πριν φτάσει στο προκαθορισμένο σημείο της επίθεσης, καθώς φοβήθηκε από την παρουσία της αστυνομίας»,  δήλωσε ο αξιωματούχος χωρίς να γνωστοποιήσει το όνομά του, καθώς οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

image

image

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο είχε εκραγεί στην Άγκυρα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 37 άνθρωποι.

image

image

Νταβούτογλου: Η Τουρκία θα συνεχίσει τον αγώνα της εναντίον των «κέντρων της τρομοκρατίας»

O πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου καταδίκασε σήμερα την επίθεση αυτοκτονίας αποκαλώντας την «απάνθρωπη», ενώ δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τον αγώνα της εναντίον των «κέντρων της τρομοκρατίας». «Κανένα κέντρο της τρομοκρατίας δεν θα πετύχει το σκοπό του με τέτοιου είδους άθλιες επιθέσεις» επισήμανε σε μια γραπτή ανακοίνωση. «Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί με την ίδια αποφασιστικότητα έως ότου η τρομοκρατία εξαλειφθεί πλήρως» τόνισε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης.

image