Δύο μεγάλες εκρήξεις σημειώθηκαν έπειτα από επίθεση σε δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν σήμερα το πρωί, σύμφωνα με όσα αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ.

Ads

Το περιστατικό συνέβη στα δεξαμενόπλοια Front Altair με σημαία Νήσων Μάρσαλ και το Kokuka Courageous με σημαία Παναμά, στα ανοιχτά του Ιράν.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις τα δεξαμενόπλοια εκκενώθηκαν και το πλήρωμά τους είναι ασφαλές.

Πληροφορίες για επίθεση με τοπρίλες

Την επίθεση στο δεξαμενόπλοιο Front Altair επιβεβαίωσε η κρατική εταιρεία διύλησης πετρελαίου της Ταϊβάν CPC Corp που το είχε ναυλώσει για να μεταφέρει καύσιμο από τη Μέση Ανατολή. «Βάσει υποψιών που υπάρχουν, χτυπήθηκε από τορπίλη», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας στο Reuters.  Την ίδια ώρα εκπρόσωπος της νορβηγικής εταιρείας Frontline, στην οποία ανήκει το πλοίο, επιβεβαίωσε ότι αυτό έχει τυλιχθεί στις φλόγες. Το δεξαμενόπλοιο Front Altair μετέφερε 75.000 τόνους νάφθας, μιας πετροχημικής πρώτης ύλης. Τελευταία φορά εθεάθη στα ανοιχτά του Ιράν, αφού φόρτωσε το φορτίο του από το Ρουβάις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

Ads

Το μεσημέρι της Πέμπτης έγινε γνωστό από το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA πως βυθίστηκε το δεξαμενόπλοιο Front Altair, του νορβηγικού ομίλου Frontline, στον Κόλπο του Ομάν, πληροφορία, ωστόσο, που λίγο μετά διέψευσε η ίδια η Frontline.

«Υπάρχουν φωτογραφίες από ένα σκάφος διάσωσης που κάνει κύκλους γύρω από το πλοίο και το σκάφος δεν έχει βυθιστεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Πατ Άνταμσον, επικαλούμενος την πιο πρόσφατη πληροφορία που είχε λάβει λίγα λεπτά νωρίτερα από την τεχνική διαχείριση του πλοίου. 

«Το δεξαμενόπλοιο Kokuka Courageous υπέστη σήμερα βλάβη από περιστατικό σχετικό με την ασφάλεια στον Κόλπο του Ομάν», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας που διαχειρίζεται το πλοίο, BSM Ship Management, στην Σιγκαπούρη. Είπε επίσης ότι έχει υποστεί ζημιά η δεξιά πλευρά του κύτους του δεξαμενόπλοιου κι ότι παραμένει στην περιοχή και δεν διατρέχει κίνδυνο να βυθιστεί. «Το φορτίο μεθανόλης που μεταφέρει παραμένει ανέπαφο», σημείωσε ο εκπρόσωπος. Το πλοίο αυτό βρίσκεται περίπου 70 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Φουτζέιρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και περίπου 14 ναυτικά μίλια ανοιχτά του Ιράν.

Το Κέντρο Επιχείρησης του Εμπορικού Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε αμέσως μετά το περιστατικό προειδοποίηση, θέτοντας σε επιφυλακή τις δυνάμεις του στην περιοχή. Επίσης, συνέστησε «εξαιρετική προσοχή» στα πλοία που κινούνται στην περιοχή. 

Εξάλλου, η Βρετανία εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για τις πληροφορίες για εκρήξεις σε δεξαμενόπλοια στα Στενά του Ορμούζ από τα οποία διέρχεται το ένα πέμπτο του πετρελαίου της Μέσης Ανατολής.

«Όλες οι χώρες στην περιοχή πρέπει να προσέξουν να μην πέσουν στην παγίδα αυτών που επωφελούνται από την έλλειψη περιφερειακής ασφάλειας», μετέδωσε το Fars, επικαλούμενο δήλωση που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αλί Ραμπεΐ.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως έσπευσε για βοήθεια στα δεξαμενόπλοια, αφού έλαβε δύο σήματα κινδύνου. «Εχουμε ενημερωθεί για την φερόμενη επίθεση σε δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν. Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό στην περιοχή δέχθηκε δύο ξεχωριστά σήματα κινδύνου στις 6:12 πμ τοπική ώρα και ένα δεύτερο στις 07:00 πμ”, δήλωσε ο Τζόσουα Φρέι του Πέμπτου Στόλου, που εδρεύει στο Μπαχρέιν.

Οι ναυτιλιακές αρχές της Νορβηγίας συνέστησαν στα πλοία της χώρας στην περιοχή να βρίσκονται «σε επαγρύπνηση, με αυξημένο επίπεδο επιφυλακής».

«Μολονότι το σκηνικό των επιθέσεων δεν είναι ακόμη απολύτως σαφές, η διεύθυνση ναυτιλιακών υποθέσεων συνιστά, μετά το σημερινό επεισόδιο, την παραμονή μέχρι νεωτέρας σε απόσταση από τα ιρανικά ύδατα», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωσή τους.

Το περιστατικό αυτό σημειώνεται έναν μήνα μετά τις μυστηριώδεις πράξεις δολιοφθοράς που είχαν στόχο τέσσερα εμπορικά πλοία, τα τρία από τα οποία ήταν δεξαμενόπλοια, το ένα νορβηγικό. Η Σαουδική Αραβία είχε αποδώσει τις εν λόγω ενέργειες στο Ιράν.

Το σχόλιο του Ιράν

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε πως δύο περιστατικά με πετρελαιοφόρα που σημειώθηκαν σήμερα στον κόλπο του Ομάν είναι «ύποπτα» και έκανε έκκληση για περιφερειακό διάλογο, ώστε να αποφευχθούν εντάσεις.

Ο Ζαρίφ έγραψε στο Twitter πως «οι επιθέσεις, που αναφέρεται πως έγιναν σε σχετιζόμενα με την Ιαπωνία» πετρελαιοφόρα στον κόλπο του Ομάν, πραγματοποιήθηκαν ενώ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε συναντιόταν με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Χαμενεΐ «για εκτεταμένες και φιλικές συνομιλίες». «Ο χαρακτηρισμός ύποπτο δεν μπορεί καν στοιχειωδώς να περιγράψει αυτό που φαίνεται πως έγινε σήμερα το πρωί», συμπλήρωσε. «Επιτακτική ανάγκη το προτεινόμενο από το Ιράν Φόρουμ Περιφερειακού Διαλόγου», κατέληξε.

Ρωσία: Μη σπεύδετε να κατηγορήσετε το Ιράν

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε  πως ο κόσμος δεν πρέπει να σπεύσει να κατηγορήσει το Ιράν για την επίθεση σε πετρελαιοφόρα στον κόλπο του Ομάν, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο Ριαμπκόφ δήλωσε ακόμη πως το επεισόδιο με τα δύο τάνκερ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να ενισχυθούν οι εντάσεις με την Τεχεράνη.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Ριαμπκόφ δήλωσε ότι «η κατάσταση είναι τόσο εκρηκτική, ώστε η πιθανότητα να γίνει κάποιο λάθος ή να μην κατανοηθούν πλήρως οι αιτίες και οι συνέπειες των διάφορων γεγονότων είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Συνεπώς θα ήταν λάθος να μιλάμε για ένα περαστικό επεισόδιο. Αυτό αντανακλά την γενικά εξαιρετικά οξυμένη κατάσταση στην περιοχή» δήλωσε ο Ριαμπκόφ.

Παράλληλα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι «απαιτείται να ληφθούν μέτρα για την εξομάλυνση της κατάστασής γύρω από το Ιράν, χρειάζεται με ηρεμία, απροκατάληπτα να δούμε τι συνέβη, να μην βγάλουμε βιστικά συμπεράσματα, τα οποία το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να ρίξουν λάδι στην φωτιά».

«Αναμμένο σπίρτο» στην πυριτιδαποθήκη

Η νέα εξέλιξη έχει προκαλέσει διεθνή συναγερμό καθώς ο «πόλεμος» δηλώσεων μεταξύ ΗΠΑ – Ιράν μαίνεται τον τελευταίο μήνα. Ως προς το ποιος ευθύνεται για τις στοχοποιήσεις εμπορικών πλοίων, παραμένει ασαφές καθώς το Ιράν αρνείται μετ’επιτάσεως κάθε ανάμειξη. Όπως σημειώνει το The Economist Intelligence Unit του Economist «παραμένει ασαφές ποιοι είναι οι υπαίτιοι πίσω από την πρόσφατη σειρά επιθέσεων στον Κόλπο του Ομάν. Οι ιρανικές αρχές θα εξακολουθήσουν να αρνούνται την ευθύνη, είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω των συμμάχων τους. Υπάρχουν υποψίες ακόμα πως πίσω από τις επιθέσεις βρίσκονται οι αντάρτες Χούτι που μάχονται κατά των σαουδαραβικών δυνάμεων στην Υεμένη. Δεδομένης της έλλειψης σαφούς πληροφόρησης, κρίνεται παρακινδυνευμένη ενδεχόμενη ερμηνεία της αμερικανικής κυβέρνησης πως οι πρόσφατες επιθέσεις αποτελούν ένδειξη ιρανικής επιθετικότητας στην περιοχή».

Σε κάθε περίπτωση, μετά το τελευταίο αυτό περιστατικό, το θερμόμετρο στην περιοχή ανεβαίνει επικίνδυνα. Η αμερικανική διοίκηση κατηγορεί την Τεχεράνη ως «δύναμη αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή» και έχει εντείνει την ήδη επιθετική στρατηγική της, αναπτύσσοντας δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή, με την αποστολή του αεροπλανοφόρου Abraham Lincoln και βομβαρδιστικών B-52.

Από την άλλη, ο σύμβουλος Ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, Τζόναθαν Μπόλτον, ανέκαθεν υπέρμαχος της πολεμικής οδού ως μέσου «επίλυσης» ζητημάτων, έχει προαναγγείλει την παρουσίαση στοιχείων στα Ηνωμένα Έθνη που θα αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας πως πίσω από την επίθεση του Μαΐου βρισκόταν η Τεχεράνη. Στοιχεία που, όπως ερμηνεύουν πολλοί, θα μπορούσε ίσως να προσφέρει το κατάλληλο έδαφος για ενδεχόμενη ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν.

Από την πλευρά της η Τεχεράνη κατηγορεί τις ΗΠΑ πως προκαλούν «απαράδεκτη» κλιμάκωση της έντασης», ενώ έχει απειλήσει να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, σημείο από όπου διακινείται το ένα τρίτο του παγκόσμιου πετρελαίου.