Κάτω από το 50% έπεσε το ποσοστό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις τουρκικές προεδρικές εκλογές με σχεδόν το 90% των ψήφων καταμετρημένο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu. 

Ads

Στις 23:00, ο Ερντογάν συγκέντρωνε το 49,94% των ψήφων με σχεδόν το 90% των ψήφων καταμετρημένων, σύμφωνα με το Anadolu.

Επίσης, σύμφωνα με τον ιστότοπο Gazete Duvar, με το 88,59% των ψήφων καταμετρημένων, το ποσοστό που συγκεντρώνει ο Τούρκος πρόεδρος έχει πέσει κάτω από 50%.

Οι πόλεις – «κλειδιά»

Οι ψήφοι από τις τρεις μεγαλύτερες πόλεις – Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη – ενδέχεται να αλλάξουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ads

Η Κωνσταντινούπολη έχει πληθυσμό 16 εκατομμυρίων, ενώ η πρωτεύουσα, η Άγκυρα, και η δυτική πόλη της Σμύρνης έχουν συνολικό πληθυσμό 10 εκατομμυρίων, και και στις τρεις μόνο το 50% των ψήφων έχει καταμετρηθεί. Στη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη μέχρι στιγμής φαίνεται να προηγείται ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ενώ στην Άγκυρα ο Ερντογάν προηγείται οριακά.

Η Σμύρνη είναι προπύργιο του αντιπολιτευόμενου CHP, ενώ το κόμμα έχει αυξήσει δραματικά την υποστήριξή του στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα από τις εκλογές του 2015.

Ο δήμαρχος της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, δήλωσε ότι ο Κιλιτσντάρογλου θα κερδίσει όταν βγουν τα αποτελέσματα από τις τρεις αυτές μεγάλες πόλεις.

Ο υπερεθνικιστής Σινάν Ογάν, πιθανός καθοριστικός παράγοντας σε περίπτωση δεύτερης αναμέτρησης, δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι εκλογές θα πάνε πιθανώς σε δεύτερο γύρο στις 28 Μαΐου.

«Βλέπουμε μεγάλη πιθανότητα οι εκλογές να πάνε σε δεύτερο γύρο, καθώς κανένας από τους βασικούς υποψηφίους δεν είναι σε θέση να κερδίσει το 50% των ψήφων», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «οι Τούρκοι εθνικιστές και οι κεμαλιστές είναι το κλειδί για αυτές τις εκλογές».

Οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν τρεις μήνες μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που σκότωσαν περισσότερους από 50.000 ανθρώπους στη νότια Τουρκία και ήταν από πολλές απόψεις ένα δημοψήφισμα για τις δύο δεκαετίες κυριαρχίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αντιμετώπισε μια εξαιρετικά αμφίρροπη κούρσα, κυρίως λόγω της οργής για την κατάσταση της οικονομίας και των ανησυχιών πολλών ψηφοφόρων ότι έχει ωθήσει τη χώρα προς τη μονοκρατορία.

Ο νικητής θα καθορίσει την πορεία της χώρας των 84 εκατομμυρίων κατοίκων, μέλος του ΝΑΤΟ με μία από τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και ένα ευρύ φάσμα οικονομικών και πολιτικών δεσμών σε όλη την Ασία, την Αφρική, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε σχετικά: Εκλογές στην Τουρκία: Κλείστε τις πύλες της κόλασης αλλιώς…

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AP, BBC, Guardian