Οι κάλπες έκλεισαν στην Τουρκία, όπου η ηγεσία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, που παλεύει με την οικονομική κρίση και τη διάβρωση των δημοκρατικών ελέγχων και ισορροπιών, κρέμεται από μια κλωστή.

Ads

Οι εκλογές θα μπορούσαν να δώσουν στον Ερντογάν, 69 ετών, μια νέα πενταετή θητεία ή να τον εκθρονίσουν υπέρ του επικεφαλής μιας συμμαχίας της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος έχει υποσχεθεί να επαναφέρει την Τουρκία σε μια πιο δημοκρατική πορεία. Εάν κανένας υποψήφιος δεν λάβει πάνω από το 50% των ψήφων, η κούρσα θα κριθεί σε δεύτερο γύρο στις 28 Μαΐου.

Οι ψηφοφόροι ψήφισαν επίσης για τους εκπροσώπους του κοινοβουλίου των 600 εδρών της Τουρκίας, το οποίο έχασε μεγάλο μέρος της νομοθετικής του εξουσίας υπό την προεδρία Ερντογάν.

Εάν η πολιτική του συμμαχία κερδίσει, ο Ερντογάν θα μπορούσε να συνεχίσει να κυβερνά χωρίς μεγάλους περιορισμούς. Η αντιπολίτευση έχει υποσχεθεί να επιστρέψει το σύστημα διακυβέρνησης της Τουρκίας σε κοινοβουλευτική δημοκρατία, εάν κερδίσει τόσο τις προεδρικές όσο και τις κοινοβουλευτικές κάλπες.

Ads

Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι ο όλο και πιο αυταρχικός ηγέτης εισήλθε στις εκλογές για πρώτη φορά πίσω από έναν διεκδικητή. Ο Ερντογάν κυβερνά την Τουρκία ως πρωθυπουργός ή πρόεδρος από το 2003.

Οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις έδιναν ελαφρύ προβάδισμα στον Κιλιτσντάρογλου, 74 ετών, τον κοινό υποψήφιο μιας εξακομματικής συμμαχίας της αντιπολίτευσης που ηγείται του κεντροαριστερού, φιλολαϊκού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Η ψηφοφορία άρχισε στις 8 π.μ. και οι κάλπες έκλεισαν στις 5 μ.μ. Όπως συνηθίζεται στην Τουρκία, οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί απαγορεύεται να μεταδίδουν μερικά αποτελέσματα έως ότου αρθεί το εμπάργκο στις 9 μ.μ., καθώς δεν υπάρχουν exit polls.

Περισσότεροι από 64 εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 3,4 εκατομμυρίων ψηφοφόρων από το εξωτερικό, είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν στις εκλογές, οι οποίες διεξάγονται τη χρονιά που η χώρα θα γιορτάσει την εκατονταετηρίδα από την ίδρυσή της ως δημοκρατία. Η προσέλευση των ψηφοφόρων στην Τουρκία είναι παραδοσιακά υψηλή, γεγονός που αντανακλά τη συνεχή πίστη των πολιτών στη δημοκρατική διαδικασία.

Ωστόσο, η Τουρκία έχει βιώσει τη βαθιά καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης και της συνάθροισης υπό τον Ερντογάν, και μαστίζεται από μια απότομη κρίση κόστους ζωής, την οποία οι επικριτές κατηγορούν για τον κακό χειρισμό της οικονομίας από την κυβέρνηση.

Το πρώτο μήνυμα του Ερντογάν αφότου έκλεισαν οι κάλπες

Ο Ερντογάν απευθύνθηκε στους υποστηρικτές του με ανάρτηση στο Twitter μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.

«Η διαδικασία της ψηφοφορίας ολοκληρώθηκε σε όλη τη χώρα με τρόπο που αρμόζει στη δημοκρατία μας», ανέφερε.

«Τώρα, όπως πάντα, ήρθε η ώρα να προστατεύσουμε σταθερά τις κάλπες. Μέχρι να οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τη βούληση του λαού μας».