Συμφωνία για άμεση εκεχειρία «άνευ όρων» στην ανατολική Ουκρανία ζητά η Μόσχα από το Κίεβο εν όψει των διαβουλεύσεων στο Μινσκ, την ώρα που κατηγορεί την ουκρανική κυβέρνηση πως «δεν θέλει ουσιαστικό πολιτικό διάλογο με τις ανατολικές επαρχίες». Από την πλευρά του το Κίεβο μιλά για ανοιχτή επίθεση των Ρώσων στα ανατολικά. 

Ads

 
Τη Δευτέρα, η «Ομάδα Επαφών» για την Ουκρανία συνεδριάζει στο Μινσκ της Λευκορωσίας, με αντιπροσώπους της ρωσικής και της ουκρανικής κυβέρνησης και συμμετοχή απεσταλμένων του ΟΑΣΕ. Δεν είναι γνωστό αν θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των φιλορώσων αυτονομιστών.
 
Η «Ομάδα Επαφών» θα συνεδριάσει εν μέσω έντασης. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε το Κίεβο πως «δεν θέλει να προχωρήσει σε ουσιαστικό πολιτικό διάλογο με τα ανατολικά της χώρας». Πάντως ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι οι επαφές πρέπει «πάνω από όλα να επικεντρωθούν στη συμφωνία για άμεση εκεχειρία, χωρίς όρους». «Οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις πρέπει να φύγουν από θέσεις από τις οποίες μπορούν να πλήξουν άμαχο πληθυσμό» συμπλήρωσε.
 
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ υπογράμμισε επίσης πως δεν θα υπάρξει ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία. Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες Κιέβου και Δύσης πως μέλη των ενόπλων δυνάμεών της υποστηρίζουν τους φιλορώσους ενόπλους. Ωστόσο, το Κίεβο επιμένει και κατηγορεί τη Ρωσία για ανοιχτή επίθεση. Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο ανέφερε τη Δευτέρα πως «έχει εξαπολυθεί ανοικτή και άμεση επίθεση κατά της Ουκρανίας από γειτονικό κράτος». Ανακοίνωσε δε αλλαγές στα υψηλά κλιμάκια της στρατιωτικής διοίκησης της χώρας.
 
Συγκρούσεις στο Λουχάνσκ
 
Νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν σήμερα στο Λουχάνσκ, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές. Μονάδα Ουκρανών αλεξιπτωτιστών συγκρούστηκε με «μονάδα ρωσικών αρμάτων μάχης» στο αεροδρόμιο του Λουχάνσκ.