Ads

Οι τζιχατζιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη Τικρίτ στο Ιράκ, δεύτερη πόλη της επαρχίας Σαλαχεντίν και γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν. Παράλληλα μάχες μαίνονται μεταξύ των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και των ανταρτών στην είσοδο της Σαμάρα, ενώ τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας σε σιιτική συνοικία της Βαγδάτης. Τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι έχουν ήδη εκτοπιστεί από τη Μοσούλη.

Η Τικρίτ είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Σαλαχεντίν και βρίσκεται στη μέση του δρόμου που ενώνει τη Βαγδάτη με τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, την Μοσούλη, η οποία βρίσκεται ήδη στα χέρια των εξτρεμιστών. Σύμφωνα με πηγές από την αστυνομία της πόλης, οι αντάρτες επιτέθηκαν εναντίον της Τικρίτ από τα βόρεια, τα δυτικά και τα νότια, ενώ έχουν απελευθερώσει και περίπου 300 κρατούμενους από φυλακή.
 
Απαγωγή 80 Τούρκων υπηκόων
 
Στο μεταξύ οι σουνίτες ισλαμιστές έχουν απαγάγει 80 Τούρκους υπήκοους, μεταξύ των οποίων ο Τούρκος πρόξενος, Εζτούρκ Γιλμάζ, σύμφωνα με το τουρκικό υπ. Εξωτερικών. Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποίησαν οι πρεσβευτές των χωρών του ΝΑΤΟ ύστερα από αίτημα της Άγκυρας, με αφορμή την κατάληψη του τουρκικού προξενείου στη Μοσούλη.
 
Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, τονίζοντας ότι η χώρα του θα προχωρήσει σε αντίποινα στην περίπτωση που οι αντάρτες κάνουν κακό σε κάποιον από τους ομήρους, επισημαίνοντας ότι κανείς δεν θα πρέπει να «δοκιμάζει» την ισχύ της Τουρκίας. 
Πάνω από 500.000 εκτοπισμένοι από τη Μοσούλη

Στο μεταξύ περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Μοσούλη τις τελευταίες ώρες, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, εδώ και δύο ημέρες, βρίσκεται υπό τον έλεγχο των μαχητών της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε», παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Ads

Η πόλη κατελήφθη την Τρίτη, ενώ οι μάχες μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και τζιχαντιστών μαίνονται εδώ και μήνες. Υπό την έλεγχο της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε» βρίσκεται και η Φαλούτζα, ενώ η ηγεσία της έχει διαμηνύσει πως θα συνεχίσει να μάχεται μέχρι να καταληφθεί και η Βαγδάτη. Στη Μοσούλη οι μαχητές της ΙΚΙΛ έθεσαν υπό τον έλεγχό τους κάθε κυβερνητικό κτίριο και αστυνομικό τμήμα, αλλά και τον τηλεοπτικό σταθμό, ενώ απελευθέρωσαν χιλιάδες κρατούμενους.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει ζητήσει τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας προειδοποιώντας πως «από την εξάπλωση της τρομοκρατίας θα υποφέρει όλος ο κόσμος». Επίσης ανακοίνωσε πως θα χορηγήσει όπλα σε πολίτες για να βοηθήσουν στην «υπεράσπιση της πατρίδας και την πάταξη της τρομοκρατίας».

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης οι εκτοπισμένοι από την Μοσούλη, και τις υπόλοιπες περιοχές της επαρχίας Νινευή όπου επίσης ελέγχονται από τους τζιχαντιστές, ανέρχονται σε πάνω από 500.000.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Al Jazeera, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή αδυνατούν να προσφέρουν βοήθεια, καθώς οι περιοχές έχουν αποκλειστεί. «Κανείς δεν περίμενε πως η Μοσούλη θα έπεφτε τόσο απότομα», αναφέρει. Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες κατευθύνονται προς το Ερμπίλ και θα χρειαστούν τη βοήθεια της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Oι μαχητές της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε» (ΙΚΙΛ) προωθήθηκαν προς την πόλη Μπαϊτζί, όπου λειτουργεί μεγάλη μονάδα διύλισης πετρελαίου, πυρπολώντας το δικαστικό μέγαρο και ένα αστυνομικό τμήμα, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.  Παράλληλα κάλεσε τους τοπικούς άρχοντες να  μην αντιδράσουν. «Ερχόμαστε να πεθάνουμε ή να ελέγξουμε το Μπαϊτζί. Σας συμβουλεύουμε να καλέσετε τους γιου σας στην αστυνομία και τον στρατό να παραδώσουν τα όπλα τους», ήταν το μήνυμα που έστειλαν προς την τοπική κοινωνία.

Οι ΗΠΑ, που μέχρι σήμερα δήλωναν πως δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε αυτόν τον πόλεμο, μετά την κατάληψη της Μοσούλης τόνισαν πως η ΙΚΙΛ αποτελεί απειλεί «όχι μόνο για το Ιράκ αλλά για ολόκληρη την περιοχή». Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει μια «ισχυρή και συντονισμένη απάντηση».