Στη Βενεζουέλα φέρεται να βρίσκεται το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως ανακοίνωσε στο Twitter o ηγέτης της αντιπολίτευσης και αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της χώρας, Χουάν Γκουάιδο.
«Προσοχή, Βενεζουέλα. Ανακοινώσουμε επισήμως ότι έχουμε ήδη περάσει το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας από τα σύνορα με τη Βραζιλία. Πρόκειται για ένα σπουδαίο επίτευγμα» τόνισε, μεταξύ άλλων, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ads

Μέχρι στιγμής, πάντως, οι επίσημες αρχές της λατινοαμερικανικής χώρας δεν έχουν πραγματοποιήσει κάποιο σχόλιο επί του θέματος.

Νωρίτερα, ο Γκουάιδο επιβεβαίωσε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια βρίσκεται καθ’ οδόν, παρότι ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο έχει ανακοινώσει το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων με τη γειτονική Βραζιλία.

Παράλληλα, η κυβέρνηση του Καράκας έχει προβεί στο κλείσιμο τριών γεφυρών, οι οποίες συνδέουν τη Βενεζουέλα με την Κολομβία, όπου βρίσκεται ένα δεύτερο κέντρο αποθήκευσης και συγκέντρωσης διεθνούς — κυρίως αμερικανικής προελεύσεως — ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ads

Το πρωί του Σαββάτου, άλλωστε, ο στρατός της Βενεζουέλας ξεκίνησε να συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορα με την Κολομβία, προκειμένου να εμποδίσει τη μεταφορά της συγκεκριμένης βοήθειας. Δεν έλλειψαν μάλιστα, και οι στιγμές έντασης μεταξύ μελών της Εθνικής Φρουράς και υποστηρικτών της αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση Μαδούρο έχει επανειλημμένως καταγγείλει ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, προκειμένου να προσπαθήσουν να «καταστρέψουν την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της χώρας».

Στο μεταξύ, ο Γκουάιδο υποστήριξε ότι ένας αριθμός υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων ανακάλεσε τη στήριξή του στον Μαδούρο, ενώ ισχυρίστηκε ότι μερικοί εξ αυτών έχουν ήδη διαφύγει στην Τουρκία. Υποστήριξε δε, ότι κάποιοι από τους στρατιώτες του Καράκας σταμάτησαν να αναγνωρίζουν τον Μαδούρο ως πρόεδρο της χώρας.

Αρνείται να αναγνωρίσει τον Γκουάιδο ο Μπέρνι Σάντερς

Την ίδια στιγμή, την πρώτη του προστριβή με τον εκλογικό μηχανισμό των Δημοκρατικών είχε χθες ο Μπέρνι Σάντερς καθώς η άρνησή του να αναγνωρίσει τον ηγέτη της δεξιάς αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα ως «προσωρινό Πρόεδρο» της χώρας προκάλεσε την οργή τοπικών αξιωματούχων του κόμματος στη Φλόριντα.

Σε συνέντευξή του στο δίκτυο Univision ο γερουσιαστής του Βερμόντ ρωτήθηκε αν θεωρεί τον Χουάν Γκουάιδο ως τον νόμιμο ηγέτη της Βενεζουέλας κατά τα πρότυπα της αμερικανικής κυβέρνησης. «Όχι. Νομίζω ότι υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για τις πρόσφατες εκλογές. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αισθάνονται ότι υπήρξε νοθεία και πιστεύω πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε να συνεργαστούν με τη διεθνή κοινότητα για να διασφαλίσουν ότι θα διεξαχθούν ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές στη Βενεζουέλα» απάντησε ο Σάντερς.

Υπογράμμισε την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας προκειμένου να λυθεί η σημερινή πολιτική κρίση στη χώρα της Νότιας Αμερικής, αλλά δεν παρέλειψε να τονίσει πως οι ΗΠΑ «δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουν στρατιωτική βία και να επέμβουν πάλι όπως έκαναν κατά το παρελθόν στη Λατινική Αμερική». Και ανέφερε ως ενδεικτικά παραδείγματα τις περιπτώσεις της Χιλής, της Βραζιλίας και της Γουατεμάλας.

Όταν ρωτήθηκε αν συμφωνεί με την αντίληψη του Λευκού Οίκου ότι ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο είναι ένας «δικτάτορας» που θα πρέπει να ανατραπεί, ο Σάντερς διαφοροποιήθηκε και πάλι. «Πιστεύω ξεκάθαρα ότι έχει υπάρξει πολύ, πολύ καταχρηστικός. Αυτό είναι μια απόφαση που θα τη λάβει ο λαός της Βενεζουέλας, άρα πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές» περιορίστηκε να δηλώσει.