Απόρρητα έγγραφα για το πρόγραμμα ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, που αφορούν και τη δικαστική διαδικασία γύρω από αυτές, πρόκειται να αποχαρακτηρίσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ μετά τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ads

 
Η δημοσιοποίηση θα ξεκινήσει πολύ σύντομα, πριν τη συζήτηση γύρω από την υπόθεση στη Γερουσία την Τετάρτη.
 
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, η δημοσιοποίηση των εγγράφων θα περιλαμβάνει πληροφορίες γύρω από το «Δικαστήριο Παρακολουθήσεων Πληροφοριών Εξωτερικού», το FISA, το οποίο λειτουργεί εν κρυπτώ και εξετάζει τα αιτήματα των υπηρεσιών για έγκριση παρακολουθήσεων.
 
Η Washington Post ανέφερε πως το πρωί της Τετάρτης (τοπική ώρα) αποχαρακτηρίζεται η δικαστική εντολή από το FISA στην εταιρεία Verizon τον Απρίλιο να παραδώσει στοιχεία επικοινωνιών συνδρομητών της. Το έγγραφο ήταν από τα πρώτα που είχαν διαρρεύσει και πυροδότησαν τις αποκαλύψεις για την NSA.
 
Η δημοσιοποίηση των εγγράφων έρχεται μετά την αποτυχία νομοθετικής πρωτοβουλίας βουλευτών που επιδίωκαν να τεθούν περιορισμοί στις δυνατότητες της NSA να συλλέγει στοιχεία. Η τροπολογία απορρίφθηκε από το Καπιτώλιο με σπάνια σύμπνοια Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών βουλευτών.