Δολοφόνησαν τον Σέρβο πολιτικό του Κοσόβου, Όλιβερ Ιβάνοβιτς, σήμερα το πρωί στη Μιτρόβιτσα. Ο Ιβάνοβιτς έγινε στόχος ενώ έφτανε στην έδρα του κόμματός του που βρίσκεται σε ιδιωτική κατοικία της Μιτρόβιτσα. Οι δράστες επέβαιναν σε αυτοκίνητο. Τον πυροβόλησαν πέντε φορές και ο Ιβάνοβιτς πέθανε επί τόπου. 

Ads

«Σύμφωνα με όσα μου είπαν, πέθανε επί τόπου, η προσπάθεια ανάνηψης στο νοσοκομείο της Μιτρόβιτσα απέτυχε», δήλωσε ο Νεμπόισα Βλάτζιτς, δικηγόρος του Ιβάνοβιτς. Ο Βλάτζιτς, πρόσθεσε ότι οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και «δεν γνωρίζουμε ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από την επίθεση».

Η Μιτρόβιτσα είναι μια πόλη 85.000 κατοίκων όπου η ατμόσφαιρα ανάμεσα στη σερβική (13.000 κάτοικοι στο βόρειο τμήμα της) και την αλβανική κοινότητα (72.000 κάτοικοι στον νότο) παραμένει τεταμένη, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά το τέλος του πολέμου του 1998 – 99. Στη σερβική πλευρά, η πολιτική ζωή διακρίνεται επίσης από μια ατμόσφαιρα βίας.

Ο Ιβάνοβιτς ήταν αρχηγός του πολιτικού φορέα των Σέρβων του Κοσόβου και του Μετοχίου (σσ. περιοχή στο δυτικό Κοσσυφοπέδιο) «Πρωτοβουλία Πολιτών “Ελευθερία, δημοκρατία, δικαιοσύνη”».

Ads

Το 1999, όταν δημιουργήθηκε το Σερβικό Εθνικό Συμβούλιο, ο Ιβάνοβιτς ανέλαβε την προεδρία του εκτελεστικού οργάνου του συμβουλίου για το Βόρειο Κόσοβο, πόστο το οποίο έχασε το 2001. Το 2008 ανέλαβε την θέση του γενικού γραμματέα στο υπουργείο των υποθέσεων Κοσόβου και Μετοχίου της σερβικής κυβέρνησης.

Τον Ιανουάριο του 2014 κατηγορήθηκε και φυλακίσθηκε με κατηγορίες εγκλημάτων πολέμου εναντίον του άμαχου πληθυσμού του Κοσόβου και του Μετοχίου το 1999 και το 2000. Το 2016 καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλάκισης, αλλά αργότερα αφέθηκε ελεύθερος.

Ο ίδιος έχει πει ότι άρχισε να ασχολείται με την πολιτική το 1999, όταν οι Σέρβοι υπερασπιστές της γέφυρας της Μιτρόβιτσα που χωρίζει το σερβικό από το αλβανικό μέρος της πόλης, τους ζήτησαν να βοηθήσει, επικαλούμενοι και την ιδιότητά του ως πρώην αθλητή πολεμικών τεχνών.

Για τους Κοσοβάρους Σέρβους και Αλβανούς ο Ιβάνοβιτς έλεγε ότι έχουν παρόμοια νοοτροπία. «Οι παραδόσεις, η ιστορία και η προέλευση καθορίζουν διαφορές και αποκλίσεις, αλλά εμείς έχουμε πολλά κοινά, παρόμοιες σκέψεις, συνήθειες. Γι’ αυτό είμαι βέβαιος ότι το μίσος εναντίον μας προέρχεται από το εξωτερικό. Είμαστε μέρος κάποιων σχεδίων μεγάλων δυνάμεων και σε αυτή τη στρατηγική είμαστε ένα είδος ανταλλακτικού νομίσματος. Πληρώσαμε πολύ υψηλό τίμημα γι’ αυτό».

Ήταν ένας από τους ελάχιστους πολιτικούς των Σέρβων του Κοσόβου που μιλούσε αλβανικά και επέκρινε την πολιτική που ακολουθεί το Βελιγράδι στο Κόσοβο. Αν και δεν αναγνώριζε την ανεξαρτησία του Κοσόβου, ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς τασσόταν υπέρ του διαλόγου με τις αρχές.

Έκτακτη συνεδρίαση του σερβικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας 

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας εξαιτίας της δολοφονίας. Με εντολή του προέδρου της Σερβίας αποχώρησε και η σερβική αντιπροσωπεία από τον διάλογο με την Πρίστινα που ξεκίνησε σήμερα στις Βρυξέλλες, έπειτα από διακοπή δεκατριών μηνών.

Ο επικεφαλής του γραφείου για το Κόσοβο της σερβικής κυβέρνησης Μάρκο Τζούριτς χαρακτήρισε την δολοφονία Ιβάνοβιτς τρομοκρατική πράξη. «Η δολοφονία του Όλιβερ Ιβάνοβιτς αποτελεί εγκληματική, τρομοκρατική πράξη με σκοπό να προκληθεί χάος στο βόρειο Κόσοβο. […] Όποιος κι αν ευθύνεται για την δολοφονία αυτή, Αλβανός ή Σέρβος εγκληματίας, πρέπει να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη» αναφέρει στη δήλωση του ο Μάρκο Τζούριτς.