Για αναξιόπιστα δημοσιονομικά στοιχεία κατηγορεί το ΔΝΤ την Αργεντινή καλώντας την να αναθεωρήσει τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζει τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ της και καλώντας την κυβέρνηση να λάβει μέτρα προκειμένου οι στατιστικές της να γίνουν περισσότερο αξιόπιστες.

Ads

 
Η πρόταση μομφής από το ΔΝΤ θα μπορούσε να επηρεάσει την οικονομική αξιοπιστία της χώρας. Η έκθεση του Ταμείου αναμένεται να συνταχθεί μέχρι το Νοέμβριο του 2013 από τη γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ και να δοθεί στο ΔΣ του Ταμείου.
 
Τα σταστικά στοιχεία της Αργεντινής αμφισβητούνται συχνά, τόσο από την Αντιπολίτευση, όσο και από το ΔΝΤ. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί ο πληθωρισμός, τον οποίο η κυβέρνηση τοποθετεί στο 10%, ενώ οι ανεξάρτητες αρχές ανεβάζουν στο 25%.
 
Βουλευτής της Αντιπολίτευσης δήλωνε τον περασμένο Δεκέμβριο στην ισπανική εφημερίδα El Pais: «Ο λόγος που άρχισε το μαγείρεμα στα στατιστικά είναι ότι έτσι η κυβέρνηση πληρώνει χαμηλότερο επιτόκιο στους πιστωτές, που αγόραζαν χρέος προσαρμοσμένο στις διακυμάνσεις του πληθωρισμού».
 
Το περασμένο έτος η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες, είχε μιλήσει σε φοιτητές του Χάρβαρντ. Αρκετοί τότε την είχαν ρωτήσει για τον πληθωρισμό στην πατρίδα της. Τότε εκείνη είχε απαντήσει: «Σας ρωτάω ποια ήταν τα στατιστικά της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Βρετανίας ή ακόμα και των ΗΠΑ; Πόσο υπολογίζεται ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ;  Είναι 2%; Εσείς αλήθεια πιστεύετε ότι είναι μόνο 2% ετησίως; Νομίζω ότι πίσω από τη συζήτηση για τα στατιστικά ή την οικονομία, κρύβεται μια πολιτική στάση τιμωρίας όσων μπορούν να αποτελέσουν κακό παράδειγμα.»