Τουλάχιστον 64 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν και 123 θα δικαστούν με την κατηγορία της τρομοκρατίας, όπως ανακοίνωσε η κεμαλική αξιωματική αντιπολίτευση της Τουρκίας (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα CHP) κατηγορώντας την κυβέρνηση για λογοκρισία και υπογραμμίζοντας πως η Τουρκία κατατάσσεται στην 159η θέση σε σύνολο 179 χωρών σχετικά με την ελευθερία στα ΜΜΕ.

Ads

 
Ο επικεφαλής του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα έρευνας του κόμματός σχετικά με τους δημοσιογράφους σε βάρος των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη.  Η «Έκθεση για φυλακισμένους δημοσιογράφους» παρουσιάστηκε την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.
 
Ο Κιλιτσντάρογλου αναφέρθηκε επίσης και στα στοιχεία της Ένωσης των Δημοσιογράφων (TGS) που δημοσιεύθηκαν στις 22 Ιουλίου. Η TGS ανέφερε πως τουλάχιστον 59 δημοσιογράφοι, όπως αναφέρει η Hurriyet, απολύθηκαν για τον τρόπο που κάλυψαν τα γεγονότα κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Τουρκία.
 
«Τώρα αντιμετωπίζουμε μία νέα περίοδο όπου τα μέσα ενημέρωσης ελέγχονται από την κυβέρνηση και την αστυνομία και τα αφεντικά των οποίων λαμβάνουν διαταγές από την πολιτική εξουσία για να δημοσιεύονται τα γεγονότα όπως αυτή επιθυμεί», δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου και πρόσθεσε πως υπήρχε μια λογοκρισία αλλά και μια αυτολογοκρισία από τους δημοσιογράφους. «Έχουμε πάει 100 χρόνια πίσω», ανέφερε.
 

Διαβάστε επίσης: Social Media: Ο «μπελάς» του Ερντογάν

«Ακόμα και την επομένη του πραξικοπήματος της 12ης Σεπτεμβρίου του 1980 είχαν συλληφθεί 31 δημοσιογράφοι», σημείωσε και συνέχισε κατηγορώντας την κυβέρνηση πως επιχειρεί να επιβάλει μια «νοοτροπία αστυνομικού κράτους. «Η δημοσιογραφία είναι καθήκον. Μόνο σε μια χώρα στην οποία ένας δημοσιογράφος μπορεί να λειτουργεί ελεύθερα μπορούμε να μιλάμε για δημοκρατία», τόνισε. «Καλώ τους ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης. Αφήστε τους δημοσιογράφους ήσυχους. Όταν τους λογοκρίνεται, όταν τους απολύεται κάποια μέρα θα πληρώσετε το λογαριασμό».
 
Η έρευνα του CHP ξεκίνησε τον Φεβρουάριο όταν ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ είχε υποστηρίξει πως «ο αριθμός των συλληφθέντων δημοσιογράφων δεν είναι μεγαλύτερος από τα δάχτυλα του χεριού μου. Και αυτοί οι δημοσιογράφοι δεν συνελήφθησαν για τη δημοσιογραφία τους». 

Ads