Ads

Ένα σοκαριστικό βίντεο που δείχνει την εκτέλεση μιας γυναίκας για την οποία φέρεται ότι υπήρξαν υποψίες για μοιχεία σε ένα χωριό 100 χιλιόμετρα από την Καμπούλ, φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το ζήτημα για την πρόοδο των δικαιωμάτων των γυναικών στο Αφγανιστάν.

 
Σημειώνεται ότι η δημοσίευση αυτού του βίντεο έρχεται λίγες ώρες μετά από τη διεθνή διάσκεψη δωρητών στο Τόκιο, για το Αφγανιστάν, όπου προτρέπονται οι αφγανικές αρχές να βελτιώσουν τα δικαιώματα των γυναικών σε αντάλλαγμα για τη χορήγηση ενίσχυσης 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2015.

image
 
Η ημερομηνία κατά την οποία τραβήχτηκε το βίντεο δεν είναι γνωστή, αν και πιστεύεται ότι η εκτέλεση έλαβε χώρα κάποια στιγμή στα τέλη Ιουνίου. Το βίντεο παραδόθηκε από έναν χωρικό στην επαρχιακή κυβέρνηση δήλωσε ο εκπρόσωπος της σήμερα στο AFP.

Ads

Σε ένα μικρό χωριό στην επαρχία Παρβάν κοντά στην Καμπούλ, άνδρες κάθονται στο πάτωμα, και βλέπουν το περίγραμμα μιας γυναίκας που καλύπτεται με ένα γκρι πέπλο και η οποία έχει γυρισμένη την πλάτη της. Η κατηγορούμενη, κάθεται στις φτέρνες της, ακούγοντας την ετυμηγορία, χωρίς να κινείται ή να προσπαθεί να ξεφύγει.

image
 
«Αυτή η γυναίκα, κόρη του Σαρ Γκιουλ, αδελφή και σύζυγος του Μουσταφά Τζούμα Χαν, διέφυγε με τον Ζεμεράι. Δεν έχει εμφανιστεί στο χωριό για ένα περίπου μήνα», ακούγεται να λέει ο ένας άνθρωπος με μεγάλη μαύρη γενειάδα, και μετά από μια παρένθεση όπου διαβάζει τους στίχους από το Κοράνι την καταδικάζει ως ένοχη για μοιχεία. Η γυναίκα εκτελείται με ένα καλάσνικοφ και οι παρευρισκόμενοι φωνάζουν «Ζήτω το Ισλάμ» και «Ζήτω οι μουτζαχεντίν».

 
Το αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών «καταδίκασε έντονα» την πράξη ως αντι-ισλαμική και απάνθρωπη που διαπράχθηκε από «επαγγελματίες δολοφόνους».
 
Σύμφωνα με το CCN που δημοσιοποίησε το video, αξιωματούχοι στο Αφγανιστάν, πιστεύουν ότι η γυναίκα εκτελέστηκε επειδή δύο διοικητές των Ταλιμπάν είχαν μια διαμάχη για εκείνη.
 
Ο κυβερνήτης της περιφέρειας στην οποία πραγματοποιήθηκε η δολοφονία, Abdul Basir Salangi, υποστήριξε ότι η γυναίκα φαίνεται να είχε κάποια σχέση με τους δυο άντρες και εκείνοι την κατηγόρησαν για μοιχεία. Σύμφωνα με το ίδιο «έστησαν ένα δικαστήριο προκειμένου να αποφασίσει για την τύχη αυτής της γυναίκας» και σε μια ώρα αποφασίστηκε η εκτέλεσή της. Ο Salangi υποστήριξε επιπλέον ότι οι δυο διοικητές των Ταλιμπάν σκοτώθηκαν στη συνέχεια από έναν τρίτο.