Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι έφθασε η ώρα οι ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την κυριαρχία του Ισραήλ επί των συριακών Υψιπέδων του Γκολάν. Πιο συγκεκριμένα, ο Αμερικάνος πρόεδρος έγραψε στο twitter ότι «Ήρθε η στιγμή οι ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την κυριαρχία του Ισραήλ στα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν».

Ads

Ο στρατός του Ισραήλ κατέλαβε μεγάλο μέρος των Υψιπέδων του Γκολάν στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967. Η προσάρτηση της περιοχής το 1981 δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από τη διεθνή κοινότητα.

Πριν δύο εβδομάδες, στην ετήσια έκθεσή του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για πρώτη φορά δεν χαρακτήρισε τα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν περιοχή «κατεχόμενη από το Ισραήλ», αλλά μια περιοχή «ελεγχόμενη από το Ισραήλ».

«Αναμφισβήτητα, παρόμοιες εκκλήσεις μπορούν να αποσταθεροποιήσουν την ήδη τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Σε κάθε περίπτωση, η ιδέα αυτή καθεαυτή δεν συμβάλλει στους στόχους και στις προσδοκίες για διευθέτηση του Μεσανατολικού, αλλά προκαλεί μάλλον αντίθετα αποτελέσματα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου πρέδρου, Ντμιτρι Πεσκόφ.

Ads

«Φυσικά, προς το παρόν αυτό είναι ένα είδος έκκλησης, ελπίζουμε ότι θα παραμείνει ως έκκληση» προσέθεσε ο Πεσκόφ.

“Το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρεί τα Υψώματα του Γκολάν ως έδαφος κατεχόμενο από το Ισραήλ. Η προσάρτηση του εδάφους δια της βίας απαγορεύεται με βάση το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών”, ανέφερε από τη μεριά του ένας εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

“Δεν αναγνωρίσαμε την προσάρτηση (του Γκολάν) από το Ισράηλ το 1981 και δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε τη στάση μας”, πρόσθεσε.