Η βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε τη διενέργεια έρευνας για τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, σχετικά με την κατηγορία ότι παραπλάνησε το κοινοβούλιο με τις αρχικές του τοποθετήσεις για τις αναφορές ότι ο ίδιος και συνεργάτες του παραβίασαν τους όρους του αυστηρού lockdown που είχε επιβληθεί.

Ads

Οι βουλευτές αποφάσισαν την παραπομπή του ζητήματος σε κοινοβουλευτική επιτροπή που θα αποφανθεί εάν οι αρνήσεις του Τζόνσον αναφορικά με την παραβίαση του lockdown συνιστούν «περιφρόνηση» της Βουλής των Κοινοτήτων, την ώρα που του επιβλήθηκε πρόστιμο από την αστυνομία για παραβίαση των κανονισμών.

Η πρόταση εγκρίθηκε χωρίς καμία αντίρρηση, αφού η κυβέρνηση εγκατέλειψε την προσπάθεια να καθυστερήσει την έκδοση απόφασης αναφορικά με τη διενέργεια ή όχι της σχετικής έρευνας.

Νωρίτερα ένας από τους υπουργούς του Μπόρις Τζόνσον, ο Μάικλ Έλις, είχε προαναγγείλει ότι ο πρωθυπουργός θα διευκόλυνε τη διαδικασία, επιτρέποντας στους συντηρητικούς βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Συμπλήρωσε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός Τζόνσον «είναι ευτυχής να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε έρευνα κρίνει σκόπιμη η Βουλή».