Να μετριάσει τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωση της υπουργού Οικονομικών, Γιούτα Ουρπιλάινεν, στην οικονομική εφημερίδα Kauppalehti, σύμφωνα με την οποία «η χώρα της θα προτιμούσε να αποχωρήσει από την ευρωζώνη από το να πληρώνει χρέη άλλων κρατών» επιχείρησε η Φινλανδία. Όπως τόνισε εκπρόσωπος του φινλανδικού υπουργείου Οικονομικών, η θέση αυτή αποτελεί εκτίμηση της σύνταξης της εφημερίδας.
 

Ads

«Η Φινλανδία έχει δεσμευτεί να είναι μέλος της ευρωζώνης και πιστεύουμε ότι το ευρώ είναι χρήσιμο για τη Φινλανδία», σημείωσε η κ. Ουρπιλάινεν σε συνέντευξή της στην Kauppalehti. Διεμήνυσε ωστόσο ότι η χώρα της «δεν θα κρέμεται από το ευρώ με οποιοδήποτε κόστος» και πως «είναι προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια».
 
Η Φινλανδή υπουργός επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως η χώρα της, ένα από τα ελάχιστα κράτη-μέλη που διατηρούν την κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ, δεν θα συμφωνήσει σε ένα μοντέλο ενοποίησης στο οποίο οι χώρες θα είναι συλλογικά υπεύθυνες για τα χρέη και τους κινδύνους των κρατών-μελών.
 
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Φιλανδίας, Μάτι Χίρβολα, πάντως, διέψευσε την εκτίμηση αυτή της εφημερίδας και τόνισε πως «κάθε εκτίμηση σύμφωνα με την οποία η Φινλανδία πρόκειται να εγκαταλείψει το ευρώ είναι απλά λαθεμένη».
 
Το Ελσίνκι ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι την επόμενη εβδομάδα αρχίζει διμερείς συνομιλίες με την ισπανική κυβέρνηση για τις εγγυήσεις που αξιώνει ως αντάλλαγμα για την συμμετοχή της χώρας στο ευρωπαϊκό σχέδιο για τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών.