Την εκδοχή της εσκεμμένης ενέργειας του συγκυβερνήτη Αντρέας Λούμπιτς επιβεβαιώνει το δεύτερο μαύρο κουτί του A320 που συνετρίβη στις γαλλικές Άλπειες, όπως έγινε γνωστό από πηγές της έρευνας.

Ads

Ο καταγραφέας πτήσης εντοπίστηκε την Πέμπτη. Εμπεριέχει «500 παραμέτρους» και παρά τη ζημιά που έχει υποστεί, οι γαλλικές Αρχές εκτιμούν ότι θα προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες όσον αφορά τη συνθήκες υπό τις οποίες συνετρίβη το αεροσκάφος της γερμανικής εταιρείας Germanwings, με τους 150 επιβαίνοντες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση τού Γραφείου Ερευνών και Αναλύσεων της Γαλλίας (BEA), από μία πρώτη ανάγνωση των στοιχείων του καταγραφέα πτήσης προκύπτει ότι ο πιλότος στο κόκπιτ χρησιμοποίησε τον αυτόματο πιλότο προκειμένου να θέσει το αεροπλάνο σε καθοδική τροχιά. Στη συνέχεια, προστίθεται στην ανακοίνωση, ο πιλότος τροποποίησε τις αυτόματες ρυθμίσεις για να αυξήσει την ταχύτητα του αεροπλάνου.

Η θεωρία της εσκεμμένης συντριβής προέκυψε από τα στοιχεία του καταγραφέα συνομιλιών στο πιλοτήριο, σύμφωνα με τα οποία ο συγκυβερνήτης φέρεται πως απέκλεισε τον κυβερνήτη από το κόκπιτ, προφανώς με σκοπό να ρίξει το A320.

Ads

Την Πέμπτη, οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι από την έρευνα προκύπτει πως ο Λούμπιτς αναζητούσε στο Διαδίκτυο μεθόδους αυτοκτονίας και πληροφορίες γύρω από την ασφάλεια του πιλοτηρίου. Οι αναζητήσεις αυτές στο Διαδίκτυο είχαν γίνει στις 16 και στις 23 Μαρτίου, δηλαδή έως και μία ημέρα πριν από το τραγικό δυστύχημα.