Δεν θα παραδώσουν τον Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ΔΠΔ στη Χάγη, οι αρχές της Λιβύης δήλωσε ο Λίβυος υπουργός Δικαιοσύνης Αλι Ασουρ, επιμένοντας ότι ο γιος του πρώην ηγέτη της χώρας Μουάμαρ Καντάφι, θα δικαστεί σε λιβυκό δικαστήριο.

Ads

 
Ο Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι εξακολουθεί να κρατείται σε μια μυστική φυλακή από αντάρτες της περιοχής Ζιντάν που τον είχαν συλλάβει πέρυσι και θα δικαστεί στη Λιβύη, από Λίβυους δικαστές, για διαφθορά, φόνους και βιασμούς, ανέφερε ο Ασουρ, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
 
Οι πιέσεις που ασκούνται στη Λιβύη να παραδώσει το γιο του Καντάφι στο ΔΠΔ εντείνονται, καθώς διεθνείς οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι η χώρα δεν είναι σε θέση να του εγγυηθεί μια δίκαιη δίκη.
 
Αντιπροσωπεία του ΔΠΔ έφθασε χθες στην Τρίπολη για να συζητήσει την υπόθεση του Σάιφ αλ Ισλάμ με το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως δήλωσε ο αντιπρόσωπος της χώρας της βόρειας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο Άχμαντ αλ Τζαχάνι.
 
Ο Ασουρ είπε ακόμη ότι το υπουργείο έχει ετοιμάσει μια ειδική φυλακή όπου θα μεταφερθεί ο Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι και ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τους αντάρτες στη Ζιντάν ώστε να μεταχθεί στην Τρίπολη.
 
Ο Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι αντιμετωπίζει τη θανατική ποινή εάν δικαστεί στη Λιβύη, ενώ σε περίπτωση καταδίκης του από το ΔΠΔ θα φυλακιστεί.
 
Το ΔΠΔ είχε δώσει προθεσμία στη Λιβύη ως την 10η Ιανουαρίου να επιβεβαιώσει εάν και πότε θα παραδώσει τον Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι και να του δώσει πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του, ενώ στη συνέχεια παρέτεινε την προθεσμία ως το Φεβρουάριο.
 
Ο Ασουρ απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για το πώς θα δικαστεί ο Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι ή τις προετοιμασίες για τη δίκη. Περιορίστηκε μόνο να πει ότι η νομική επιτροπή που είναι αρμόδια για τη δίκη δεν έχει ακόμα σχηματιστεί.