Την απόφαση να μην μεταδώσει τελικά τα βίντεο των φόνων που διαπράχθηκαν από τον Μοχάμεντ Μέραχ στη Γαλλία έκανε γνωστό, με μια σύντομη ανακοίνωση στον ιστότοπό του, το τηλεοπτικό δίκτυο AlJazeera του Κατάρ.  Προηγήθηκε έκκληση από το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τις οικογένειες των θυμάτων να μην δημοσιευτούν τα βίντεο των επτά φόνων που διαπράχθηκαν από τις 11 ως τις 19 Μαρτίου στην Τουλούζη και το Μοντομπάν.
 

Ads

Ένας εργαζόμενος στην αίθουσα σύνταξης του AlJazeera στο Παρίσι δήλωσε προς το Reuters ότι το δίκτυο αποφάσισε πως στις εικόνες που δεν έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί δεν υπάρχουν πληροφορίες και η μετάδοσή τους θα συνιστούσε παραβίαση του κώδικα δεοντολογίας του δικτύου.

Μετά την απόφαση του AlJazeera, o Νικολά Σαρκοζί δεσμεύτηκε να εμποδίσει τη μετάδοση από άλλα τηλεοπτικά δίκτυα των βίντεο από τους φόνους. Την ίδια ώρα ο σοσιαλιστής υποψήφιος των γαλλικών προεδρικών εκλογών Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησε ότι το AlJazeera θα διακινδύνευε την παρουσία του στη Γαλλία αν μετέδιδε αυτά τα βίντεο.
 
«Είναι λογική η απόφαση που έλαβε το Αλ Τζαζίρα και σας δηλώνω αμέσως ότι αν καταπατηθεί από τηλεοπτικά δίκτυα που ανήκουν ή είναι προσκείμενα σε οργανώσεις που διαδίδουν τρομοκρατικές ιδέες, δεν θα διστάσουμε να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να εμποδίσουμε τη μετάδοση του σήματος», δήλωσε ο Σαρκοζί.
 
Παράλληλα ο σοσιαλιστής υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι το AlJazeera «θα διακινδύνευε την παρουσία του» στη Γαλλία αν μετέδιδε τα βίντεο που έλαβε από τους φόνους του Μέραχ. «Θα ήταν εξαιρετικά σοβαρό αν το έκανε και θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα ένδικα μέσα», σημείωσε ο Ολάντ.
 
«Για μένα, αυτό (το AlJazeera) θα διακινδύνευε την παρουσία του εδώ (στη Γαλλία) ως δίκτυο πληροφόρησης. Όχι βέβαια ότι θα μπορούσαμε να το απαγορεύσουμε, αλλά υπάρχουν σοβαρές αποφάσεις που θα μπορούσαν να ληφθούν, κυρίως από το CSA (Ανώτερο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, το οποίο ζήτησε να μην μεταδοθούν οι εικόνες αυτές), αλλά και από το κράτος όσον αφορά τη σχέση του με το Κατάρ», σημείωσε ο Ολάντ.
 
Σύμφωνα με τη γαλλική αστυνομία, η βιντεοσκόπηση έγινε με μία κάμερα που είχε ο 23χρονος Μ. Μεράχ. Το περιεχόμενο υπέστη μοντάζ και στη συνέχεια αποθηκεύτηκε σε USB, το οποίο έφθασε στα γραφεία του AlJazeera στο Παρίσι. Το πακέτο περιελάμβανε το USB με το 25λεπτο βίντεο, καθώς και μια επιστολή με την οποία ο Μ. Μεράχ αναλάμβανε την ευθύνη.
 
Ως ημερομηνία αποστολής αναφέρεται η 21η Μαρτίου, ημέρα που αστυνομικοί περικύκλωσαν το διαμέρισμα του Μ. Μεράχ στην Τουλούζη. Το πακέτο εστάλη από ένα χωριό κοντά στην Τουλούζη. Όσο για το περιεχόμενο του βίντεο, αυτό είναι ένα μοντάζ με στιγμιότυπα από τους φόνους με συνοδεία μουσικής ή στίχων του Κορανίου, δήλωσε πηγή της γαλλικής αστυνομίας.