Ads

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Δεκάδες είναι οι νεκροί των εναέριων ισραηλινών επιδρομών με τις τελευταίες πληροφορίες να ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων σε τουλάχιστον 40, μεταξύ των οποίων άμαχοι, γυναίκες και τουλάχιστον επτά παιδιά, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε εκατοντάδες. Την ίδια στιγμή η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz δημοσιεύει άρθρο του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, με τίτλο «Η Ειρήνη είναι ο μόνος δρόμος για την πραγματική ασφάλεια των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων». 

Στους βομβαρδισμούς, από αέρα και θάλασσα, οι μαχητές της Χαμάς απάντησαν με εκτόξευση ρουκετών με κάποιες να φτάνουν στο Τελ Αβίβ, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν αναφορές για θύματα. Η Χαμάς επέρριψε ευθύνες για το νέο κύκλο βίας στην «ακραία» κυβέρνηση Νετανιάχου και κάλεσε του ισραηλινούς να ανατρέψουν την κυβέρνηση και να δώσουν τέλος στις επιθέσεις στη Γάζα.

«Ο Νετανιάχου θα σας οδηγεί από καταστροφή σε καταστροφή. Δεν πρόκειται να σας προσφέρει κάτι άλλο παρά μόνο την ήττα και την καταστροφή», ανέφερε ο ηγέτης της παλαιστινιακής οργάνωσης, Χαλεντ Μεσάαλ. «Σκοτώνεται ανθρώπους. Ο κόσμος γνωρίζει. Μας αναγκάζεται σε πόλεμο. Δεν σας αναγκάζουμε εμείς», πρόσθεσε. «Ο Μεσάαλ λέει ανοησίες όπως συνήθως», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Ναφταλι Μπενετ. «Εμείς θα συνεχίσουμε την επιχείρηση και μάλιστα θα την επεκτείνουμε», δήλωσε στο Al Jazeera και πρόσθεσε: «θα χτυπάμε τη Χαμάς μέχρι να σταματήσουν οι επιθέσεις τους».

Ads

Σημειώνεται πως η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε την επιστράτευση 40.000 εφέδρων για την επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας. «Προετοιμαζόμαστε για μια επίθεση εναντίον της Χαμάς που δεν πρόκειται να τελειώσει μέσα σε λίγες ημέρες», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Μοσε Γιαλον, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως πολύ πιθανό είναι και το ενδεχόμενο μιας χερσαίας εισβολής στην αποκλεισμένη παλαιστινιακή περιοχή.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες μιλώντας στο CNN δήλωσε πως η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα «μπορεί να συμβεί πολύ σύντομα». «Αν η ρίψη ρουκετών από τη Γάζα σταματήσει απόψε, δεν θα γίνει χερσαία επιχείρηση» ανέφερε χαρακτηριστικά. Η Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, δημοσίευσε ένα βίντεο με τα αιτήματά της για να σταματήσει την εκτόξευση ρουκετών. Μεταξύ άλλων ζητά την απελευθέρωση εκατοντάδων κρατουμένων παλαιστινίων οι οποίοι συνελήφθησαν το τελευταίο διάστημα στο πλαίσιο επιχείρησης των ισραηλινών για τον εντοπισμό των δραστών της απαγωγής και της δολοφονίας τριών νεαρών ισραηλινών.

«Οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ είναι έτοιμες για κάθε επιλογή. Η Χαμάς θα πληρώσει βαρύ αντίτιμο για το γεγονός ότι επιτέθηκε σε ισραηλινούς πολίτες», δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ανακοίνωσε πως έδωσε εντολή στον στρατό «να εντείνει κι άλλο τις επιθέσεις κατά της Χαμάς». Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, κατηγόρησε το Ισραήλ για γενοκτονία. «Αυτό που συμβαίνει  είναι ένας πόλεμος κατά του παλαιστινιακού λαού στο σύνολό του και όχι εναντίον των παρατάξεων» σημείωσε.

Συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης και στη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες περισσότεροι από πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν κοντά στη Ραμάλα, ενώ συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην επίθεση των ισραηλινών πραγματοποιήθηκαν και στη Χεβρώνα και τη Βηθλεέμ.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους κάλεσαν τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και τονίζουν πως κανείς δεν θέλει να χάνονται ανθρώπινες ζωές. Αν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, η ισραηλινή Haaretz, δημοσίευσε την Τετάρτη ένα άρθρο του Μπαράκ Ομπάμα, που γράφτηκε για την εφημερίδα στις 30 Ιουνίου στο πλαίσιο του διαλόγου για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και στο οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογραμμίζει ότι «Η Ειρήνη είναι ο μόνος δρόμος για την πραγματική ασφάλεια των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων». «Ακριβώς όπως ο λαός του Ισραήλ έχει δικαίωμα να ζει στην ιστορικά εδάφη του εβραϊκού λαού, έτσι και οι Παλαιστίνιοι έχουν δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Τα παιδιά της Παλαιστίνης έχουν ελπίδες και όνειρα για το μέλλον και αξίζουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με τη δημιουργία ενός δικού τους κράτους», αναφέρει μεταξύ άλλων.