Την παραπομπή της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ σε δίκη για παραβίαση της νομοθεσίας για τον προϋπολογισμό της χώρας, αποφάσισε την Πέμπτη η Γερουσία της Βραζιλίας μετά από μαραθώνια συνεδρίαση. Για πραξικόπημα έκανε λόγο η Ρούσεφ, μιλώντας σε πλήθος υποστηρικτών της που συγκεντρώθηκε έξω από το προεδρικό μέγαρο. «Θα συνεχίσω τη μάχη ενάντια στις άδικες κατηγορίες», σημείωσε. 

Ads

Η παραπομπή της Ρούσεφ εγκρίθηκε με 55 ψήφους υπέρ έναντι 22 κατά. Σημειώνεται πως για την παραπομπή της χρειαζόταν πλειοψηφία δύο τρίτων και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, Βουλή και Γερουσία, η οποία επετεύχθη μετά τη μεταστροφή του Κόμματος Βραζιλιάνικο Δημοκρατικό Κίνημα, το οποίο πέρασε από την κυβερνητική πλειοψηφία στην αντιπολίτευση.

Με την απόφαση της παραπομπής της, η Ντίλμα Ρούσεφ αποπέμπεται προσωρινά από την προεδρία της Βραζιλίας. Η τελική ετυμηγορία των γερουσιαστών θα ανακοινωθεί μέσα σε διάστημα έξι μηνών. Πρόκειται για το τέλος μιας 13χρονης διακυβέρνησης από το Κόμμα των Εργατών και πολλοί υποστηρικτές της αντιπολίτευσης μιλούν ήδη για τέλος εποχής και οριστική ανατροπή του Κόμματος των Εργατών.

Καθήκοντα προσωρινού προέδρου θα αναλάβει ο αντιπρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ, πρώην σύμμαχος και νυν άσπονδος εχθρός της Ντίλμα Ρούσεφ, η οποία είχε διαδεχθεί τον Λουΐς Ινάσιο Λούλα στην ηγεσία του κεντροαριστερού Κόμματος Εργατών και στην προεδρία της χώρας τον Ιανουάριο του 2011.

Ads

Ρούσεφ: Θα συνεχίσω τη μάχη ενάντια στο πραξικόπημα

Η Ντίλμα Ρούσεφ, μιλώντας σε υποστηρικτές της, έκανε λόγο για πραξικόπημα και άδικες κατηγορίες, υπογραμμίζοντας πως διακυβεύεται η δημοκρατία της χώρας. Απευθυνόμενη στους πολίτες και ενώ οι υποστηρικτές της φώναζαν συνθήματα όπως «Ντίλμα, η πολεμίστρια του έθνους της Βραζιλίας», δήλωσε πως «ποτέ μου δε δέχθηκα δωροδοκίες. Αντιθέτως, πολέμησα κατά της διαφθοράς. Αυτή είναι μία διαδικασία ενάντια σε έναν τίμιο άνθρωπο», συμπληρώνοντας πως νιώθει υπερήφανη που ήταν η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στην προεδρία της Βραζιλίας.

«Η μοίρα πάντα μου έστειλε σοβαρές προκλήσεις. Κάποιες έμοιαζαν ανυπέρβλητες», είπε στη συνέχεια η Ρούσεφ, αναφερόμενη στη μάχη της με τον καρκίνο.  «Θα συνεχίσω να μάχομαι με όλα τα νομικά μέσα που υπάρχουν ώστε να διατηρήσω τη θητεία μου ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2018», επισήμανε και πρόσθεσε ότι από την ημέρα της εκλογής της μερίδα της αντιπολίτευσης δεν την έκανε ποτέ αποδεκτή, αλλά «συνωμότησαν ανοιχτά κατηγορώντας με, προκαλώντας μόνιμη αστάθεια».

Όπως είπε, οι κατηγορίες αυτές την πόνεσαν πολύ γιατί ήταν άδικες και τόνισε ότι δε φανταζόταν ποτέ ότι θα έδινε μάχη κατά ενός πραξικοπήματος στη χώρα της. «Καλώ εκείνους που αντιδρούν στο πραξικόπημα να παραμείνουν ενωμένοι και να οργανωθούν. Ο αγώνας θα είναι μακρύς, αλλά θα νικήσουμε. Δε θα πάψω ποτέ να μάχομαι», είπε ολοκληρώνοντας το διάγγελμά της η Ρούσεφ. Η απερχόμενη πρόεδρος επανέλαβε ότι έχει πέσει θύμα πραξικοπήματος και έκανε λόγο για άδικη παραπομπή, ενώ τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση με αντιπρόεδρο τον Μισέλ Τέμερ, θα τερματίσει ή θα περικόψει τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας. Στη συνέχεια αφού ευχαρίστησε όσους τάσσονται στο πλευρό της και όσους συγκεντρώθηκαν στους δρόμους για να την υποστηρίξουν κάλεσε για ενότητα, ειρήνη και αποφασιστικότητα.