Οι Βούλγαροι ψηφοφόροι ανανέωσαν, την εμπιστοσύνη τους προς τον πρόεδρό τους Ρούμεν Ράντεφ, όπως αναμενόταν.

Ads

Ο 58χρονος Ρούμεν Ράντεφ, πρώην πιλότος καταδιωκτικού και πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, συγκέντρωσε το 63%-65% των ψήφων, σύμφωνα με τα exit poll τριών ινστιτούτων δημοσκοπήσεων.

Ο αντίπαλός του Αναστάς Γκερτζίκοφ, που είχε την υποστήριξη του συντηρητικού κόμματος Gerb του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, συγκεντρώνει το 31%-33% των ψήφων.

Η ψηφοφορία, η τέταρτη σε έναν χρόνο, πραγματοποιήθηκε εν μέσω του φονικού κύματος της πανδημίας της Covid-19. Λιγότερο από το 25% των 6,9 εκατομμυρίων κατοίκων είναι πλήρως εμβολιασμένοι, η θνητότητα είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο και το σύστημα υγείας παραπαίει.

Ads

Ο ρόλος του προέδρου είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικός, αλλά έρχεται στο προσκήνιο σε περιόδους πολιτικής κρίσης, όταν ο αρχηγός του κράτους μπορεί να διορίζει προσωρινές κυβερνήσεις. Η προεδρία προσφέρει επίσης βήμα για την άσκηση επιρροής στην κοινή γνώμη.

Ο Ράντεφ έγινε δημοφιλής για την ανοιχτή υποστήριξή του προς τις μαζικές διαμαρτυρίες κατά της διαφθοράς και της κυβέρνησης του Μπορίσοφ το 2020, όπως επίσης και επειδή διόρισε προσωρινές κυβερνήσεις που έφεραν στο φως καταγγελόμενες ως σκοτεινές δημόσιες συμβάσεις προμηθειών της τελευταίας κυβέρνησης του πρώην πρωθυπουργού. Ο Μπορίσοφ αρνείται οποιαδήποτε παρατυπία.

Ένα νέο κόμμα κατά της διαφθοράς, το «Ας συνεχίσουμε την Αλλαγή (PP)», που συστάθηκε από δύο επιχειρηματίες που έχουν σπουδάσει στο Χάρβαρντ, τους οποίους ο Ράντεφ διόρισε προσωρινούς υπουργούς τον Μάιο, κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την περασμένη εβδομάδα.

Ο Ράντεφ, ο οποίος έκανε εκστρατεία το 2016 για την άρση των δυτικών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στη Ρωσία, δηλώνει ότι η Βουλγαρία πρέπει να διατηρεί ρεαλιστικούς δεσμούς με τη Μόσχα και δεν θα πρέπει να την θεωρεί εχθρό, κυρίως λόγω των στενών ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών.

Ο Ράντεφ θα αναλάβει καθήκοντα στις 22 Ιανουαρίου για πενταετή θητεία.